Cum iti protejezi aplicatia de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala?



29 septembrie 2022

In ultima perioada, dezvoltarea produselor software este o activitate care a luat avant, atat in randul companiilor IT, cat si al freelancerilor. Daca te regasesti intr-o situatie similara, iti recomand sa continui sa citesti articolul de astazi, deoarece iti voi spune de ce merita sa iti protejezi drepturile de proprietate intelectuala, ce elemente poti proteja si cum poti face acest lucru.

De ce merita sa iti protejezi drepturile de proprietate intelectuala?

Avand in vedere dezvoltarea activitatilor la nivel online, in prezent, aproape orice afacere poate sa se confrunte cu o eventuala incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare economica (OECD), in ultimii ani procentul bunurilor piratate a crescut de la 1,85% la 1,95%, la nivel mondial. Prin urmare, este important sa protejezi activele aferente activitatii tale, indiferent ca vorbim despre marci, brevete sau aplicatii.

De asemenea, conform unui articol publicat de Oficiul International al Proprietatii Intelectuale (WIPO), printre practicile de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala cel mai frecvent intalnite se numara copierea marcilor, cumpararea unor nume de domeniu care mai apoi sunt vandute companiei care detine o marca avand un nume similar, utilizarea neautorizata a drepturilor de autor in diferite contexte.

Ce elemente ale unei aplicatii pot fi protejate prin perspectiva drepturilor de proprietate intelectuala?

Elementele unei aplicatii care intra sub protectia drepturilor de proprietate intelectuala sunt reprezentate de codul sursa, interfata si numele aplicatiei. Sa le analizam pe rand.

In ceea ce priveste codul sursa, acesta reprezinta o expresie intermediara, fundamentala prin care se realizeaza programul. Altfel spus, este traducerea unor parti din materialul de conceptie pregatitor intr-un limbaj de programare. El trebuie protejat deoarece reprezinta una dintre cele mai importante expresii ale unui program software, continand detaliile de realizare a acestuia si fiind utilizat de dezvoltator pentru modificarea sau actualizarea ulterioara.

Codul sursa este pazit cu foarte multa atentie de producatorii programelor si aplicatiilor. El intra in categoria copyright, iar in tara noastra poate fi protejat prin inregistrarea la Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Spre deosebire de marci, drepturile de autor sunt acoperite prin intermediul Conventiei de la Berna, indiferent de tara in care se depune cererea de inregistrare, cu conditia ca aceasta tara sa fi ratificat Conventia.

In cazul in care doresti sa protejezi un cod sursa al aplicatiei dezvoltate de tine, este important sa stii ca regula de baza este ca el sa nu fie unul de tip Open source. Acest lucru inseamna ca el poate fi redistribuit si modificat in mod gratuit, deci nu poate fi protejat de catre tine.

Designul programului sau al aplicatiei poate fi si el protejat, caz in care protectia ia forma unui desen industrial. In piata, de foarte multe ori, se practica ideea realizarii unui design similar astfel incat sa se creeze confuzie intre diferite branduri. In cazul in care acest lucru ti se intampla, daca ai designul inregistrat, poti demonstra in instanta faptul ca tu ai fost cel care l-a creat initial.

Nu in ultimul rand, este recomandat sa inregistrezi numele pe care l-ai ales pentru program sau aplicatie. Astfel, vei stii ca, indiferent de situatie, nicio terta poate nu-l va putea folosi in interes propriu. Poti proteja atat numele aplicatiei, cat si logoul aferent, sub forma de marca.

Fiind proceduri diferite pentru protejarea celor trei elemente, un avocat specializat te poate consilia si facilita acest proces.

Ce elemente nu pot fi protejate?

In ceea ce priveste elementele care nu pot face obiectul drepturilor de autor, printre acestea se numara ideile, procedeele de realizare, metodele de functionare, conceptele matematice care stau la baza oricarui element dintr-un program sau aplicatie.

Ce se intampla daca programul este realizat de catre angajatul unei companii?

In situatia in care programul sau aplicatia au fost realizate de catre unul sau mai multi angajati, in timpul sarcinilor de serviciu sau in baza unor indicatii oferite de catre angajator, dreptul de proprietate intelectuala apartine angajatorului, in contextul in care nu exista stipulatii contrare.

In schimb, in cazul in care este vorba despre o relatie comerciala in baza unui contract de prestari servicii, dreptul de proprietate intelectuala apartine persoanei stabilite de comun acord de catre parti si mentionate expres in contract. Si in aceasta situatie, un avocat specializat in proprietate intelectuala te poate ajuta sa realizezi o forma de contract care sa te avantajeze si sa iti protejeze drepturile si interesele.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica...



...ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate