Colaborarea persoana fizica – persoana juridica:
3 greseli frecvente
In noul context economic in care independenta comerciala prezinta mai multe avantaje in detrimentul angajarii traditionale in baza unui contract individual de munca, antreprenorii sunt tentati sa incheie diverse tipuri de contracte cu persoane fizice.
Cu toate acestea, exista o serie de aspecte juridice care ar trebui avute in vedere atunci cand o firma intentioneaza sa colaboreze cu persoane fizice.
Iata 3 greseli frecvent intalnite atunci cand o persoana juridica incheie contracte de prestari servicii, contracte de colaborare sau contracte de drepturi de autor cu persoane fizice:
Activitate cu caracter de continuitate desfasurata fara o forma juridica
Orice persoana care desfasoara activitate comerciala cu caracter de continuitate este considerata profesionist conform Codului civil. Profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere. Exploatarea unei intreprinderi este exercitarea sistematica a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri ori in prestarea de servicii, indiferent daca are ori nu un scop lucrativ (prezenta discutie se raporteaza la activitatile cu scop lucrativ, care urmaresc obtinerea profitului).
Astfel, daca o persoana fizica desfasoara o activitate comerciala in mod regulat, aceasta trebuie sa aiba o forma juridica (spre exemplu, PFA/SRL), in caz contrar, poate fi vorba despre evaziune fiscala.
Contract firma – persoana fizica fara retinerea impozitului la sursa
Atunci cand colaboreaza cu persoane fizice (in alte situatii decat in baza unui contract individual de munca), ca regula, exista obligatia persoanei juridice de a retine impozitul la sursa, in calitate de platitor de venituri, in doua situatii:
atunci cand incheie contracte de drepturi de autor
Regula: Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Exceptie: In cazul in care persoana fizica desfasoara activitate sub o entitate care organizeaza si conduce contabilitate proprie (PFA/SRL), impozitul nu se mai retine la sursa, ci se plateste de catre respectiva entitate.
atunci cand incheie contracte de prestari de servicii
Ipoteza despre care discutam in acest punct este cea in care persoana fizica nu desfasoara activitate cu caracter de continuitate, ci incheie ocazional un contract de prestari de servicii cu o persoana juridica. In acest caz, veniturile castigate reprezinta, conform Codului fiscal, venituri din alte surse obtinute de catre persoana fizica.
In concluzie, daca firma incheie un contract cu o persoana fizica care nu detine o forma juridica (PFA/SRL), numai in mod ocazional, firma are obligatia de a calcula si de a retine impozitul pe venit la sursa la momentul acordarii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Atentie: serviciile de care beneficiaza firma trebuie sa nu aiba caracter de continuitate, intrucat exista riscul foarte mare de recalificare/reincadrare in raport de munca.
Relatia de colaborare presupune, in fapt, o activitate dependenta
In cazul in care firma colaboreaza cu PFA/SRL, relatia contractuala trebuie sa fie una intre parti independente, aflate pe pozitii de egalitate juridica (in contrast cu relatia de munca, care presupune o activitate dependenta). Cu alte cuvinte, trebuie indeplinite criteriile de independenta prevazute de Codul fiscal si anume:
persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
In concluzie, contractul trebuie sa cuprinda clauze clare, din care sa rezulte libertatea persoanei fizice de a dispune cu privire la activitatea sa.
Avocat titular Cabinet individual - Baroul Bucuresti
Master Dreptul afacerilor - Facultatea de Drept Universitatea din Bucuresti
Universitatea Paris I Panthéon – Sorbonne - Colegiul Juridic Franco-Roman
Facultatea de Drept - Universitatea din Bucuresti
INPPA
Accesul salariatilor in Revisal – plus si inovatie pentru actualii si fostii angajati
Influencer, Blogger, Vlogger sau Youtuber - cum intri in legalitate?
Cum investesti legal in criptomonede in Romania?
3 motive pentru care sa iti inregistrezi marca
Detii un site web? Iata 3 lucruri de avut in vedere pentru a fi in legalitate
Detii un magazin online? Iata 3 intrebari & raspunsuri despre GDPR
Stimulentul de insertie – ce noutati prevede legea?
Introducerea Certificatului Verde Digital – un pasaport COVID-19?
Decriptarea noului Regulament Crypto al UE: spre o legislatie durabila
Colaborarea ca freelancer si colaborarea cu freelanceri in Romania: Cum sa protejam drepturile de proprietate intelectuala
Distribui link-uri pe Internet? Cand sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala?
Cum este reglementat crowdfunding-ul prin platforme digitale?
Ghidul de dropshipping - Cum deschid o firma pentru vanzare online prin dropshipping?
Cum se autorizeaza business-urile care ofera cursuri online?
In ce conditii se pot face afaceri cu criptomonede in Romania?
Update – Digitalizarea companiilor - Finantare europeana pentru proiecte in sectorul IT&C: produse/servicii/aplicatii inovative
Semnatura electronica pe documentatiile de arhitectura, constructii si urbanism
Update - Fonduri nerambursabile pentru IMM, PFA, CMI si ONG afectate de COVID-19
Finantare europeana pentru proiecte in sectorul IT&C: produse/servicii/aplicatii inovative
Cine are obligatia de a depune declaratia privind beneficiarul real si care este termenul de depunere?
Platforme online - noi reguli ale Uniunii Europene pentru transparenta serviciilor de intermediere online
Now It’s Easier Doing Business in Romania – Practical Guide
Detii o firma? Iata 4 noutati pe care trebuie sa le stii pentru afacerea ta!
Cum se schimba piata muncii din Romania in era digitala?
Masuri luate de angajatori cu privire la contractul individual de munca in contextul starii de urgenta determinate de COVID-19
Dreptul contractelor digitale sau eliminarea insecuritatii juridice in furnizarea continutului/ serviciilor digitale transfrontaliere
Straini in Romania - intrebari privind regimul juridic al contractelor de munca si al dreptului de sedere pe durata starii de urgenta
Geoblocarea si geofiltrarea din perspectiva dreptului concurentei
Aplicarea regulilor de concurenta in contextul starii de urgenta
Telefon:
0737.376.247
E-mail: avocat@andreearainerlaw.ro
Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate