Straini in Romania - intrebari privind regimul juridic al contractelor de munca si al dreptului de sedere pe durata starii de urgenta4 iunie 2020

Masurile adoptate de catre autoritati in scopul prevenirii raspandirii COVID-19, precum si masurile dispuse de catre angajatori pe durata starii de urgenta cu privire la contractele individuale de munca sunt de natura sa ridice anumite semne de intrebare in ceea ce priveste efectele asupra regimului de munca si de sedere al strainilor pe teritoriul Romaniei.

Dintre cele mai frecvente aspecte pe care le pot intampina strainii din Romania in aceasta perioada, mentionam urmatoarele:

Ce se intampla cu strainii ale caror contracte individuale de munca au fost suspendate?

Ordonanta de urgenta nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 prevede faptul ca pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Aceasta dispozitie legala se aplica contractelor individuale de munca care au fost suspendate in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii – din cauza intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare - indiferent daca angajatul are cetatenie romana sau este strain si lucreaza pe teritoriul Romaniei in baza unui contract individual de munca, deci numai pentru acest motiv de suspendare a contractului individual de munca angajatii pot beneficia de somajul tehnic.

Somajul este reglementat prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, iar potrivit art. 77 alin. (5) din Ordonanta de urgenta nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, somajul nu constituie un motiv de revocare a dreptului de sedere temporara in scop de munca in perioada in care strainul beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002.

In caz contrar, pentru alt motiv de suspendare a contractului individuale de munca, altul decat cel mentionat mai sus, dreptul de sedere al strainilor pe teritoriul Romaniei ar putea fi afectat.

Ce se intampla in cazul in care permisul de sedere sau avizul de angajare expira in timpul starii de urgenta?

Conform art. 14 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile publice care expira pe perioada starii de urgenta.

In cazul in care strainii lipsesc de pe teritoriul Romaniei pe durata starii de urgenta din cauza restrictiilor de circulatie, absenta acestora impacteaza dreptul de sedere pe termen lung?

Ca regula, dreptul de sedere pe termen lung inceteaza, printre altele, in cazul absentei de pe teritoriul statului roman pentru o perioada mai mare de 12 luni consecutive, cu exceptia situatiei in care, in aceasta perioada, strainul a beneficiat de un drept de sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in care titularul dreptului de sedere pe termen lung este minor, iar unul dintre parinti este cetatean roman sau titular al unui drept de sedere pe teritoriul Romaniei sau in cazul absentei de pe teritoriul statului roman pe o perioada mai mare de 6 ani consecutivi, chiar daca in aceasta perioada a beneficiat de un drept de sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 70 alin. (3) din Ordonanta de urgenta nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Cu toate acestea, in contextul particular generat de pandemia COVID-19, Inspectoratul General pentru Imigrari clarifica faptul ca pe durata starii de urgenta nu se considera absenta de pe teritoriul Romaniei si nu vor fi afectate conditiile de acordare, incetare sau revocare a dreptului de sedere pe termen lung.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate