Cum este reglementat crowdfunding-ul prin platforme digitale?24 decembrie 2020

Incepand cu data de 10 noiembrie 2021 se va aplica Regulamentul (UE) 2020/1503 privind furnizorii europeni de servicii de finantare participativa pentru afaceri, care a fost adoptat pentru a incuraja serviciile de crowdfunding transfrontaliere.

De ce este crowdfunding-ul o alternativa buna de finantare?

Crowdfunding-ul se traduce astfel: detinatorul proiectului propune un proiect care sa fie finantat, investitorii finanteaza proiectul propus, iar o entitate intermediara sub forma unui furnizor de servicii de finantare participativa/ crowdfunding aduce impreuna detinatorii de proiect si investitorii prin intermediul platformei online.

In loc sa apelezi la finantarea traditionala, in cazul careia poate fi dificil sa gasesti investitori sau sunt cerute garantii solide, crowdfunding-ul ofera o oportunitate de a atrage fonduri de la public prin intermediul unei platforme online. In cazul in care cauti capital, vei intalni persoane dispuse sa ofere capital, iar proiectul tau de afacere va rula fara probleme.

Care sunt noile reguli pentru a facilita crowdfunding-ul?

Furnizorii de servicii de finantare participativa, adica platforma de crowdfunding, trebuie sa fie autorizata in Statul Membru in care este stabilita pentru autorizare. Cerintele pentru o asemenea autorizare constau, intre altele, in detinerea fondurilor proprii de cel putin 25.000 Euro si/sau unei polite de asigurare care sa acopere teritoriile Uniunii Europene unde ofertele de crowdfunding sunt promovate in mod activ sau a unei garantii comparabile.

Alte cerinte se refera la prevederile referitoare la serviciile de finantare alternativa, cerinte organizatorii si operationale sau conflicte de interese – spre exemplu, furnizorii de servicii de crowdfunding nu trebuie sa detina nicio participatie in nicio oferta de crowdfunding pe platformele lor de crowdfunding.

Cum poate arata viitorul crowdfunding-ului?

Aceasta metoda alternativa de finantare poate contribui la permiterea accesului la finantare pentru companiile start-up. Afacerile start-up pot atrage sume de bani si pot creste astfel pe piata.

Suplimentar fata de furnizarea unei surse alternative de finantare, crowdfunding-ul poate oferi alte beneficii business-urilor. Poate valida o idee de afaceri, poate oferi acces antreprenorilor la un numar mare de oameni care sa contribuie cu perspective si informatii, respectiv poate fi un instrument de marketing.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate