Dreptul contractelor digitale
sau eliminarea insecuritatii juridice in furnizarea continutului/ serviciilor digitale transfrontaliere3 iunie 2020

Strategia Uniunii Europene privind piata unica digitala isi propune sa dezvolte potentialul pietelor digitale B2C.

Adoptarea Directivei (UE) 2019/770 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de continut digital si de servicii digitale („Directiva 2019/770 privind continutul digital”) si a Directivei (UE) 2019/771 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vanzare de bunuri („Directiva 2019/771”) confirma nu doar armonizarea normelor interne ale Statelor Membre in materia E-Commerce avand ca scop o protectie sporita a consumatorilor, ci tind la crearea dreptului contractelor digitale.

Cui i se adreseaza Directiva 2019/770 privind continutul digital?

 • furnizorilor de platforme online, in masura in care ofera direct consumatorului continut/ serviciu digital;

 • operatorilor economici care furnizeaza sau se angajeaza sa furnizeze consumatorului continut digital sau un serviciu digital.

Ce priveste Directiva 2019/770 privind continutul digital?

 • software-uri, aplicatii, fisiere video, fisiere audio, fisiere de muzica, jocuri digitale, carti electronice sau alte publicatii electronice;

 • servicii digitale care permit crearea, prelucrarea sau stocarea de date in format digital ori accesul la acestea;

 • fisiere electronice, necesare in contextul imprimarii 3D a bunurilor – insa nu si bunurile produse cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D;

 • software-ul sub forma de servicii, cum ar fi partajarea materialelor video si audio si alte tipuri de gazduire de fisiere, procesarea de text sau jocurile oferite in mediul de tip cloud si platformele de comunicare sociala;

 • continutul/ serviciul digital care constituie un dispozitiv medical, cum ar fi aplicatiile din domeniul sanatatii, care poate fi obtinut de consumator fara a fi fost prescris sau furnizat de un cadru medical;

 • continutul digital furnizat pe suport material, cum ar fi DVD-urile, CD-urile, unitatile flash pentru USB si cardurile de memorie;

 • suportul material, cu conditia ca suportul material sa serveasca exclusiv ca suport al continutului digital,

adica produse/ servicii care fac obiectul contractelor de furnizare de continut digital si de servicii digitale, fie in schimbul unui pret, fie in considerarea dezvaluirii de catre consumator a datelor sale cu caracter personal.

Care este diferenta dintre contractul de furnizare de continut/ serviciu digital si contractul de vanzare de bunuri cu elemente digitale?

In timp ce Directiva 2019/770 privind continutul digital priveste continutul/ serviciile digitale, Directiva 2019/771 se aplica in general contractelor de vanzare de bunuri, fiind insa incluse in sfera de aplicare a acesteia din urma si bunurile cu elemente digitale.

Contractul de furnizare de continut/ serviciu digital are ca obiect produsele digitale mentionate mai sus si intra sub incidenta Directivei 2019/770 privind continutul digital. In schimb, bunurile cu elemente digitale se refera la bunurile care incorporeaza continut digital sau un serviciu digital sau sunt interconectate cu acestea, astfel incat, in absenta respectivului continut digital sau serviciu digital, bunurile nu isi pot indeplini functiile. Spre exemplu, un smart TV care incorporeaza o aplicatie video, un smart watch sau un videointerfon – elementul comun al acestor bunuri este elementul digital interconectat/ incorporat.

Dezvoltarea noilor tehnologii poate conduce la numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste incadrarea juridica si stabilirea cadrului legal aplicabil unui contract de vanzare/ furnizare a diferitelor tipuri de produse/ servicii. Spre exemplu, in cazul in care:

 • absenta respectivului continut digital sau serviciu digital incorporat sau interconectat nu impiedica bunurile sa isi indeplineasca functiile – se aplica Directiva 2019/771, iar nu Directiva 2019/770 privind continutul digital;

 • consumatorul incheie un contract de furnizare a unui continut/ serviciu digital care nu face parte din contractul de vanzare a bunurilor cu elemente digitale – se aplica Directiva 2019/771, iar nu Directiva 2019/770 privind continutul digital.

Particularitatile fiecarui produs/ serviciu digital sunt de natura sa conduca la incadrarea respectivului contract de vanzare/ furnizare fie in sfera de aplicare a Directivei 2019/770 privind continutul digital, fie a Directivei Directiva 2019/771. Inovatia va conduce astfel procesul de transformare al dreptului digital.

Directiva 2019/770 privind continutul digital introduce cerinte obiective si subiective de conformitate la nivelul continutului/ serviciilor digitale, reglementeaza aspecte referitoare la raspunderea comerciantului, masurile corective in caz de nefurnizare si neconformitate (spre exemplu, descarcarea de continut muzical care nu functioneaza pe dispozitivul consumatorului, achizitionarea de software-uri care inceteaza brusc sa functioneze), aspecte privind incetarea contractelor si modalitati de rambursare de catre comerciant.

Directiva 2019/770 privind continutul digital si Directiva 2019/771 transforma paradigma in materia contractelor incheiate in E-Commerce. In prezent, dreptul national cuprinde contractele incheiate prin mijloace electronice prin Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, insa reglementarea continutului/ serviciilor digitale va consolida un veritabil drept al contractelor digitale.

Desi Directiva 2019/770 privind continutul digital tinde la armonizarea regulilor aplicabile contractului digital, aceasta lasa in puterea de reglementare a Statelor Membre aspecte precum incheierea, valabilitatea, nulitatea ori efectele contractelor sau legalitatea continutului digital sau a serviciului digital, si chiar determinarea naturii juridice a acestui contract. Legiuitorul roman nu a adoptat inca masuri de transpunere a acestor directive, termenul limita de transpunere fiind data de 01.07.2021.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate