In ce conditii se pot face afaceri cu criptomonede in Romania?15 septembrie 2020

Criptomonedele/ monedele virtuale/ banii digitali (cryptocurrency/ virtual currency/ digital money) reprezinta o alternativa pentru banii emisi in sistem centralizat la nivel national sau, cum mai sunt denumite, monedele fiduciare/ fiat money.

Intrucat au aparut in ideea descentralizarii, este evidenta lipsa de reglementare, cel putin initiala. In Romania, ca si in alte tari, monedele virtuale nu au inca o reglementare specifica, motivul fiind riscul implicat de tranzactiile cu criptomonede. Majoritatea tarilor au atras atentia asupra tranzactiilor cu monede virtuale, iar Rusia, spre exemplu, a propus pedeapsa cu inchisoarea pentru cumpararea de bitcoin cu cash.

Banca Centrala Europeana[1], urmata de Banca Nationala a Romaniei[2] au descurajat utilizarea criptomonedelor din mai multe motive, precum: lipsa reglementarii si a transparentei, claritatii si continuitatii, dependenta accentuata de sisteme IT si retele, anonimatul actorilor implicati si volatilitatea crescuta. Cu toate acestea, datorita cresterii popularitatii si a potentialelor avantaje financiare, premisele reglementarii exista si se fac demersuri in acest sens si in Romania. In plus, veniturile obtinute din tranzactii crypto sunt impozabile in Romania si in aproape toate tarile.

Atentie! Criptomonedele nu trebuie confundate cu moneda electronica. Moneda electronica este reglementata prin Legea nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de moneda electronica, fiind definita ca „valoarea monetara stocata electronic, inclusiv magnetic, reprezentand o creanta asupra emitentului, emisa la primirea fondurilor in scopul efectuarii de operatiuni de plata si care este acceptata de o persoana, alta decat emitentul de moneda electronica” – in alte cuvinte, este varianta electronica a bancnotelor si monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plata electronic (e-money). Pe de alta parte, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, monedele virtuale inseamna „o reprezentare digitala a valorii care nu este emisa sau garantata de o banca centrala sau de o autoritate publica, nu este in mod obligatoriu legata de o moneda instituita legal si nu detine statutul legal de moneda sau de bani, dar este acceptata de catre persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb si poate fi transferata, stocata si tranzactionata electronic.

Cum se pot obtine venituri din crypto?

Din perspectiva de afaceri, te poti pozitiona fie ca freelancer si castiga din mining sau din tranzactionare, fie poti investi si infiinta o platforma de schimb de monede virtuale.

 1. Mining

 2. Modalitatea de baza prin care se pot castiga bani din monede virtuale este minarea acestora, ceea ce presupune ca „minerul” va verifica tranzactiile si le va adauga in registrul distribuit (distributed ledger/ blockchain – conceptele nu sunt sinonime, insa aici este o alta discutie mai tehnica). Practic, se ofera autenticitate tranzactiei, prin asigurarea de catre miner ca respectiva tranzactie este unica.

  Cum functioneaza mai exact? Minerii, singuri sau organizati in „pool-uri” de minat „dezleaga” ecuatia si genereaza astfel intr-un wallet electronic codul care poate reprezenta 1 bitcoin sau 0.0005 bitcoin in functie de procentul din ecuatie rezolvat de catre miner.

  Cat de complicat este? Pe de o parte, mining-ul presupune investitii majore in echipamente IT (calculatoarele obisnuite nu au capacitatea de a mina), care necesita un mediu special de functionare in spatii dedicate. Pe de alta parte, consumul de electricitate este foarte mare.

 3. Trading

  Prin asemanare cu tranzactionarea pe bursa sau cu orice alta investitie, trading-ul presupune asumarea unui risc, astfel incat este indicat sa investesti doar banii pe care iti permiti sa ii pierzi. In prezent exista mai multe platforme pe care se pot incheia tranzactii cu criptomonede, iar decizia ar trebui sa fie luata in functie de cunostintele si experienta in domeniu.

  In tranzactionare, fie ca este de tip long term sau short term, trebuie evaluate riscurile, pentru ca acestea influenteaza in mod direct sau indirect castigurile. Printre cele mai importante riscuri in prezent se numara riscul legislativ, intrucat o reglementare care incurajeaza utilizarea crypto va creste pretul monedelor virtuale, in timp ce descurajarea de catre autoritati conduce la scaderea valorii.

 4. Infiintarea unei platforme de schimb de monede virtuale

 5. Luand in considerare motivul pentru care exista reticenta autoritatilor cu privire la monede virtuale, si anume riscurile mentionate mai sus, era de asteptat sa se incerce atenuarea acestor riscuri.

  Primii pasi in reglementarea afacerilor cu crypto s-au facut anul acesta, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Care sunt obligatiile platformelor de schimb de monede virtuale?

Conform prevederilor legale, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa se autorizeze si/sau inregistreze la Ministerul Finantelor Publice, prin Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar. Suplimentar fata de autorizarea prevazuta mai sus, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei va emite un aviz tehnic pentru platformele de schimb de monede virtuale.

Pe de alta parte, in materia prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare, precum si furnizorii de portofele digitale devin entitati raportoare, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. In mod concret, platformele crypto trebuie sa aplice masurile de cunoastere a clientelei (KYC) si sa raporteze tranzactiile suspecte catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Cum se impoziteaza veniturile obtinute din tranzactiile cu criptomonede?

Codul fiscal prevede impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala pentru veniturile realizate incepand cu anul 2019. Cota de impozitare aplicabila este de 10% si se calculeaza asupra castigului din transferul de moneda virtuala, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Fiscul impune obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Veniturile obtinute din criptomonede se incadreaza din punct de vedere fiscal in categoria „alte venituri”.

In materie fiscala, exista cazuri in care instantele judecatoresti s-au pronuntat cu privire la plata impozitului pentru castigurile din crypto. Spre exemplu, instanta a retinut ca „din punct de vedere fiscal trebuie sa existe o diferenta intre situatia in care moneda virtuala a fost cumparata, caz in care impozitul trebuie calculat asupra venitului net reprezentat de diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, si situatia in care moneda virtuala a fost obtinuta prin „minare”, cand venitul net obtinut din aceasta activitate ar trebui determinat (mai dificil) prin scaderea din pretul de vanzare a cheltuielilor efectuate in vederea obtinerii monedei virtuale”. (Decizia nr. 1370/2019, Tribunalul Constanta)

Pe de alta parte, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat ca operatiunile de schimb de moneda virtuala „bitcoin” cu monede traditionale sunt scutite de TVA (Cauza C-264/14, Hedqvist). Desigur, taxarea castigurilor platformelor de schimb de monede virtuale presupune o alta discutie despre impozitul pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul pe profit.

Ce urmeaza?

In concluzie, afacerile cu criptomonede in Romania sunt fezabile din punct de vedere juridic, atat din perspectiva unui freelancer care mineaza sau tranzactioneaza, cat si pentru platformele dedicate. Cu toate acestea, cadrul legislativ din Romania nu este inca foarte bine conturat si se asteapta ca autoritati precum Autoritatea privind Digitalizarea Romaniei sa intervina cu clarificari.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate