Cum te poate ajuta un avocat sa obtii licente pentru produse software?16 august 2022

Produsele software sunt protejate prin drepturi de autor/ copyrights, in aceeasi masura precum creatiile literare, fotografiile etc. Licenta pentru produsele software desemneaza termenii si conditiile de distributie, reproducere sau utilizare sub incidenta carora se supune produsul. Persoana care detine aceasta licenta este aceeasi cu cea care a obtinut drepturile de autor sau persoana autorizata, denumita si „licentiator”.

Obtinerea licentei nu inseamna si o obligatie de a o pastra permanent. Licentiatorul are dreptul, prin hotararea Curtii Europene de Justitie, sa comercializeze programele software in mod cat se poate de legal. Aspectul cel mai important din acest comert este ca vanzatorul sau destinatorul initial al licentei trebuie sa stearga absolut toate copiile produsului software din propriul sistem.

Sfaturile cu care te poate indruma un avocat pentru a obtine licente pentru produse software

 • Tipul de licenta

 • In functie de scopul pentru care doresti sa obtii o licenta, avocatul te va putea indruma catre produsul dorit. Exista mai multe tipuri de licenta, cu specificatii si atributii diferite, ceea ce inseamna ca in lipsa unei informari de specialitate exista riscul de a alege varianta neconforma nevoilor tale.

 • Proba vs. decizia finala

 • Exista variante de proba pentru anumite licente. Unele intrebuintari ale produselor software, chiar si cele mai simple ofera o perioada scurta in care pot testa modul de folosire, dar si utilitatea acestora. De regula, perioada de testare este cuprinsa intre 30 si 60 de zile sau se raporteaza la un numar fix de lansari in executie a programului.

  In cazul in care licenta pe care vrei sa o obtii este a unui produs software complex sau esti indecis cu privire la alegerea finala, un avocat te va indruma spre o testare. Astfel, el nu doar ca te va ajuta sa obtii o licenta pentru programe software, ci iti va identifica cel mai bun produs pentru nevoile tale.

 • Documentatie licentiere software

 • Documentele necesare pentru utilizarea in legalitate a licentelor sunt aspecte juridice de care doar un avocat specializat in proprietate intelectuala se poate ocupa intr-un mod competent. Atat produsele software, cat si utilizarea licentelor se supun unor norme legislative care trebuie sa fie respectate. Un profesionist cu calificare in domeniul juridic este persoana ideala pentru a intocmi, obtine si pune la punct documentatia pentru licenta.

 • Verificarea licentelor

 • Dupa ce a fost aleasa licenta pentru produsele software, iar documentatia a fost realizata, verificarea este o etapa cel putin la fel de importanta. Obtinerea licentei se finalizeaza in momentul in care aceasta este functionala pentru afacerea pentru care a fost achizitionata. In acel moment, munca avocatului s-a incheiat, iar produsul software poate incepe sa creeze avantaje business-ului.

Avocatul va stabili corect clauzele pe care contractul trebuie sa le cuprinda

Daca vorbim despre obtinerea unei licente pentru produse software, discutam implicit si despre un contract semnat intre doua sau mai multe parti. Avocatul specializat in drepturi de autor programe software este persoana indreptatita si competenta sa poata stabili corectitudinea clauzelor si sa le poata identifica, eventual, pe cele abuzive.

Iata ce trebuie sa contina, in principal, un contract de servicii software:

 1. Partile contractului

 2. La fel ca in cazul oricarui alt contract, de orice natura, acesta trebuie sa curprinda in maniera cea mai clara denumirea si datele de identificare ale prestatorului/licentiatorului/furnizorului si ale beneficiarului/utilizatorului produsului software.

 3. Obiectul contractului

 4. Obiectul contractului va fi desemnat de legislatia in vigoare – fapt pe care cel mai bine il va putea descrie un avocat. Astfel, te vei asigura de faptul ca vei beneficia de toate functiile programului software, asa cum este el prezentat in descriere.

  Licentele software furnizeaza de la furnizor catre utilizator un anumit drept de utilizare pe o durata determinata sau nedeterminata, stabilita in contract. Practic, avocatul se va asigura de respectarea specificatiilor tehnice predefinite cu care vine la pachet o licenta software.

 5. Durata contractului

 6. Nevoile business-ului vor fi discutate cu avocatul, iar acesta va negocia contractul astfel incat durata sa fie cea dezirabila. De asemenea, perioada de licentiere trebuie sa fie mentionata in contractul de licenta in mod obligatoriu.

  Licentele produselor software se identifica sub forma de abonament (perioadele sunt limitate, dar stabilite anterior si cunoscute) sau licentiere nelimitata.

 7. Pretul contractului

 8. Avocatul specializat in contracte de licenta software se va asigura ca esti protejat impotriva diverselor riscuri, precum factorii ce pot face ca pretul sa fluctueze.

 9. Clauze de proprietate intelectuala & drepturi si obligatii ale partilor

 10. Este foarte important ca operatiunea de licentiere sa fie clar, corect si complet prevazuta in contract, conform legii, pentru a elimina riscurile aparitiei unei dispute ulterioare.

Categorii de programe software

Asa cum am mentionat anterior, exista mai multe forme in functie de care se pot clasifica licentele, dar si programele software. O caracteristica importanta a programelor software este cea reprezentata de numarul de persoane ce pot folosi licenta:

 • Software personalizat/ custom software – aceasta varianta de software este dezvoltata pentru a fi vanduta unui singur client si, deci de a fi utilizata de o singura persoana.

 • Software standard – acest tip de software este denumit uzual in sfera comerciala drept „licenta de program” si este dezvoltat pentru a fi vandut mai multor clienti.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate