Clauza de neconcurenta in contractele de munca18 octombrie 2022

Alaturi de principalele elemente ce trebuie inserate in cadrul unui contract de munca, exista si anumite clauze speciale ce pot fi negociate intre angajator si viitorul angajat, asa cum este si clauza de neconcurenta. In articolul de astazi, iti voi prezenta aspectele de care trebuie sa tii cont pentru ca aceasta sa fie valida.

Ce reprezinta clauza de neconcurenta in contractele de munca?

Conform Art. 21 din Codul Muncii, „la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.””

Prin urmare, clauza de neconcurenta face referire la dreptul angajatorului de a impune unui viitor angajat ca, in momentul incetarii contractului de munca, acesta sa nu poata presta, in interes propriu sau pentru o terta parte, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata pe perioada desfasurarii contractului. In aceasta situatie, dupa incheierea contractului, angajatorul este obligat sa ii plateasca fostului angajat o suma lunara denumita indemnizatie de neconcurenta, pe toata perioada cat ii este interzis sa practice respectiva activitate.

In ce conditii isi produce efectele clauza de neconcurenta?

Pentru ca o clauza de neconcurenta sa isi produca efectele trebuie sa fie mentionate urmatoarele aspecte:

  • Activitatea concurenta cu cea realizata de angajator, care este interzisa angajatului de la data incetarii contractului

  • Specificarea concreta a razei teritoriale unde nu are voie sa presteze activitatea respectiva – trebuie ales spatiul unde exista o concurenta reala si mentionarea explicita a activitatilor interzise. Nu se poate alege intreg teritoriul tarii sau o raza teritoriala mult prea vasta care ar ridica serioase probleme angajatului in privinta exercitarii propriei meserii.

  • Perioada pe care isi produce efectele clauza de neconcurenta – conform legislatiei in vigoare, aceasta nu poate sa depaseasca doi ani

  • Tertii pentru care se interzice prestarea activitatii – acestia pot fi indicati nominal sau prin mentionarea obiectului de activitate al societatii

  • Valoarea indemnizatiei de neconcurenta ce se plateste lunar, si care trebuie sa aiba o valoare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale angajatului in ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca.

Conditiile mentionate mai sus se negociaza de catre angajator cu viitorul salariat inainte de semnarea contractului individual de munca. Pot fi mentionate si in cadrul unui act adițional, pe perioada derularii CIM, insa niciodata dupa incetarea acestuia.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie mentionat faptul ca fostul salariat nu este obligat sa respecte clauza de neconcurenta in cazul in care raporturile de munca nu au incetat din vina sa. Daca vorbim despre o concediere pentru motive care nu tin de persoana cu salariatului, clauza de neconcurenta nu isi va produce efectele.

Care sunt efectele nerespectarii clauzei de neconcurenta?

Odata ce a fost stabilita, clauza de neconcurenta nu mai poate fi reziliata unilateral. Atat angajatorul, cat si angajatul sunt obligati sa o respecte si pot suferi consecinte legale in cazul incalcarii ei.

In cazul in care fostul angajat nu respecta clauza de neconcurenta, el poate sa fie obligat, prin intermediul unei decizii definitive a instantei de judecata, la plata de daune in raport cu prejudiciul produs, cat si la restituirea integrala sau partiala a indemnizatiei de neconcurenta. Angajatorul este cel care trebuie sa dovedeasca prejudiciul si daunele produse.

In cazul in care angajatorul nu mai doreste sa incheie contractual de munca dupa acceptarea ofertei de angajare, ori candidatul se razgandeste dupa acceptare, se ia in calcul atragerea raspunderii civile delictuale a ofertantului sau beneficiarului.

Pe de alta parte, si in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile, fostul angajat are dreptul de a se adresa instantei competente. Litigiul este considerat un conflict de munca, asa ca acesta beneficiaza de toate prevederile legale (celeritate in judecarea cauzei si scutire de taxa de timbru).

Un avocat specializat in dreptul muncii te poate ajuta sa inserezi intr-un contract individual de munca toate clauzele potrivite, luand in calcul atat specificul activitatii tale, cat si normele legislative in vigoare si cerintele acestora.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate