Clauza de neconcurenta in contractele comerciale20 octombrie 2022

Daca intr-unul dintre articolele trecute discutam despre clauza de neconcurenta in contractele de munca, astazi va propun sa analizam efectele clauza de neconcurenta intre societati.

Exista situatii in care una dintre partile unui contract comercial ii poate propune celelalte parti introducerea unei clauze ce reglementeaza aplicarea unei obligatii de neconcurenta. Aceasta clauza se poate regasi in contract sub multiple denumiri – exclusivitate, conflict de interese ori neconcurenta.

Care este reglementarea juridica privind acordul de neconcurenta?

Clauza de neconcurenta nu are o reglementare generala in cadrul legislatiei romane. Ea este definita in cadrul contractului de agentie, contract preluat din dreptul englez, sau ca posibila clauza integrata unui contract individual de munca.

O potentiala reglementare juridica se regaseste in Codul Civil, la contractul de agentie. Conform Art. 2075, prin clauza de neconcurenta se intelege acea stipulatie contractuala al carei efect consta in restrangerea activitatii profesionale a agentului pe perioada contractului de agentie sau ulterior incetarii sale.

Totusi, desi este singura reglementare expresa, nu inseamna ca doar in acest tip de contract putem intalni o astfel de clauza, deoarece intervine libertatea contractuala. Conform Art. 1169 din Codul Civil „partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.

In ce alte contracte se poate folosi clauza de neconcurenta?

In practica, clauza de neconcurenta se intalneste in foarte multe tipuri de contracte, precum contractul de franciza, de prestari servicii, de consultanta, de vanzare fond de comert, de comision. Este important, totusi, sa existe un interes legitim al beneficiarului clauzei astfel incat aceasta sa fie necesara deoarece ea limiteaza libertatea de a contracta, fiind o clauza neuzuala in sensul Art. 1203 din Codul Civil.

Care sunt elementele obligatorii ce trebuie mentionate astfel incat clauza de neconcurenta sa fie valida?

 1. Regiunea geografica in care clauza de neconcurenta urmeaza sa isi produca efectele

 2. Este important ca acest aspect sa fie reglementat cat mai clar si sa nu conduca la o restrangere excesiva a desfasurarii activitatii. De exemplu, se mentioneaza denumirea unei localitati sau a unui judet. Clauza nu se poate sa fie formulata la modul absolut, in sensul de limitare a activitatii la nivel de tara. De exemplu, in cazul unui contract de franciza, francizorul are dreptul sa impuna francizatului desfasurarea activitatii numai intr-o anumita regiune.

 3. Activitatile ce vor fi restranse ca urmare a stipularii clauzei

 4. Aceasta mentiune depinde foarte mult de contractul in care este introdusa clauza de neconcurenta. Este important ca bunurile sau serviciile la care clauza face referire sa fie mentionate expres, cu claritate. De exemplu, in cazul unui contract de furnizare, cand furnizorul unui restaurant sustine ca acesta sa ofere clientilor numai un anumit tip de bautura non alcoolica.

 5. Perioada in care clauza isi va produce efectele

 6. Aceasta perioada trebuie sa fie una rezonabila, care sa nu aduca restrangerea excesiva a activitatii partii din contract care si-o asuma ca obligatie. Se recomanda ca durata maxima sa fie de doi ani. La nivelul Uniunii Europene se accepta o durata de cinci ani.

 7. Valoarea indemnizatiei de neconcurenta

 8. Daca, in contractul individual de munca, indemnizatia trebuia prevazuta in mod separat, in contractul comercial pretul poate acoperi inclusiv respectarea obligatiei asumate prin clauza de neconcurenta. Totusi, valoarea sa trebuie mentionata in mod expres. Ea este stabilita de comun acord de catre parti si trebuie sa se puna in balanta interesele acestora, protectia pe care o asigura unei parti si dezavantajele aduse celeilalte, ce este important sa fie suplinite.

 9. Clauza penala

 10. Daca in contractul individual de munca aceasta putea fi exclusa, in contractele comerciale este recomandat sa fie stipulata, deoarece reprezinta un mijloc mai simplu de evaluare a prejudiciului, intrucat creditorul are posibilitatea de a cere executarea clauzei penale, fara a fi tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu.

 11. Dreptul de optiune

 12. De regula, se acorda partii protejate prin clauza de neconcurenta.

 13. Mentiune cu privire la faptul ca aceasta clauza este considerata esentiala

 14. In cazul in care ar avea loc in litigiu, acest lucru este util, de exemplu, in materia rezilierii contractului, conform Art. 1549 din Codul Civil.

Un avocat specializat in contracte comerciale te poate ajuta sa dai forma potrivita contractelor tale si sa incluzi acele clauze care iti protejeaza afacerea, intelegand toate particularitatile acesteia.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate