Colaborarea persoana fizica – persoana juridica:
3 greseli frecvente8 martie 2021

In noul context economic in care independenta comerciala prezinta mai multe avantaje in detrimentul angajarii traditionale in baza unui contract individual de munca, antreprenorii sunt tentati sa incheie diverse tipuri de contracte cu persoane fizice.

Cu toate acestea, exista o serie de aspecte juridice care ar trebui avute in vedere atunci cand o firma intentioneaza sa colaboreze cu persoane fizice.

Iata 3 greseli frecvent intalnite atunci cand o persoana juridica incheie contracte de prestari servicii, contracte de colaborare sau contracte de drepturi de autor cu persoane fizice:

 1. Activitate cu caracter de continuitate desfasurata fara o forma juridica

 2. Orice persoana care desfasoara activitate comerciala cu caracter de continuitate este considerata profesionist conform Codului civil. Profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere. Exploatarea unei intreprinderi este exercitarea sistematica a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri ori in prestarea de servicii, indiferent daca are ori nu un scop lucrativ (prezenta discutie se raporteaza la activitatile cu scop lucrativ, care urmaresc obtinerea profitului).

  Astfel, daca o persoana fizica desfasoara o activitate comerciala in mod regulat, aceasta trebuie sa aiba o forma juridica (spre exemplu, PFA/SRL), in caz contrar, poate fi vorba despre evaziune fiscala.

 3. Contract firma – persoana fizica fara retinerea impozitului la sursa

 4. Atunci cand colaboreaza cu persoane fizice (in alte situatii decat in baza unui contract individual de munca), ca regula, exista obligatia persoanei juridice de a retine impozitul la sursa, in calitate de platitor de venituri, in doua situatii:

  • atunci cand incheie contracte de drepturi de autor

  • Regula: Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

   Exceptie: In cazul in care persoana fizica desfasoara activitate sub o entitate care organizeaza si conduce contabilitate proprie (PFA/SRL), impozitul nu se mai retine la sursa, ci se plateste de catre respectiva entitate.

  • atunci cand incheie contracte de prestari de servicii

  • Ipoteza despre care discutam in acest punct este cea in care persoana fizica nu desfasoara activitate cu caracter de continuitate, ci incheie ocazional un contract de prestari de servicii cu o persoana juridica. In acest caz, veniturile castigate reprezinta, conform Codului fiscal, venituri din alte surse obtinute de catre persoana fizica.

   In concluzie, daca firma incheie un contract cu o persoana fizica care nu detine o forma juridica (PFA/SRL), numai in mod ocazional, firma are obligatia de a calcula si de a retine impozitul pe venit la sursa la momentul acordarii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

   Atentie: serviciile de care beneficiaza firma trebuie sa nu aiba caracter de continuitate, intrucat exista riscul foarte mare de recalificare/reincadrare in raport de munca.

 5. Relatia de colaborare presupune, in fapt, o activitate dependenta

 6. In cazul in care firma colaboreaza cu PFA/SRL, relatia contractuala trebuie sa fie una intre parti independente, aflate pe pozitii de egalitate juridica (in contrast cu relatia de munca, care presupune o activitate dependenta). Cu alte cuvinte, trebuie indeplinite criteriile de independenta prevazute de Codul fiscal si anume:

  • persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

  • riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

  • activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

  • activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

  • persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

In concluzie, contractul trebuie sa cuprinda clauze clare, din care sa rezulte libertatea persoanei fizice de a dispune cu privire la activitatea sa.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate