Cum sunt afectate firmele mici in 2023 - impozit 1% sau 16%?4 august 2022

Modificarile Codului Fiscal aduc o serie de noutati incepand cu 1 ianuarie 2023 cu privire la microintreprinderi, conform Ordonantei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele din 2023 ca sa plateasca 1% impozit?

In curand, firmele mici vor trebui sa isi ajusteze business-ul pentru a se adapta noilor cerinte pentru microintreprinderi.

E obligatoriu ca firma sa aiba angajat in 2023? Pot sa detin mai multe firme din 2023? Ce activitati intra in categoria impozitului pe veniturile microintreprinderilor? Cand se plateste impozit pe profit de 16%? Iata numai cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in continuare.

Conditiile principale pentru ca o firma sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor in cuantum de 1% sunt:

 1. Compania sa aiba asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

 2. In alte cuvinte, o persoana poate detine cel mult 3 microfirme.

  In caz contrar, entitatea va plati impozit pe profit de 16%.

 3. Societatea are cel putin 1 angajat cu norma intreaga;

 4. Veniturile din consultanta si/sau management trebuie sa fie de maxim 20% din totalitatea veniturilor companiei;

 5. Astfel, firmele de consultanta trec la impozit pe profit.

 6. Noul plafon al veniturilor pentru microfirme se modifica de la 1.000.000 euro la 500.000 euro pe an.

Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, societatea va fi taxata cu 16%, in loc de 1%.

Este important de precizat ca dispare cota de 3% impozit pe veniturile microintreprinderilor, intrucat va fi obligatoriu ca firma sa angajeze cel putin un salariat.

Ce activitati intra sub impozitul pe profit?

Distinct fata de cerintele mentionate mai sus, exista anumite activitati care intotdeauna se incadreaza in sistemul de impozitare pe profit, anume:

 • domeniul bancar;

 • domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv activitati de intermediere in aceste domenii;

 • jocuri de noroc;

 • explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale;

 • consultanta si/sau management in proportie de peste 80% din veniturile totale ale firmei.

Ce se intampla daca firma ramane fara angajat?

Compania va trece la regimul de impozitare pe profit si va plati 16%. Este obligatoriu ca ANAF sa fie anuntat in legatura cu incetarea contractului de munca pentru ca firma nu mai are cel putin un salariat si nu mai indeplineste conditia pentru a fi considerata microintreprindere.

In concluzie, este clar ca aceste schimbari fiscale sunt de impact in special pentru companiile mici, care vor trebui sa actioneze din timp pentru a-si pastra beneficiul impozitului redus de 1%.

Cabinetul nostru de avocat va ofera sprijinul de care aveti nevoie – ne puteti contacta aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate