Contract de colaborare cu un influencer – ce trebuie sa stii?
Companiile aleg sa isi promoveze produsele ori serviciile, in mediul online, uneori, cu ajutorul unui influencer. Pe de alta parte, influencerii pot dori sa isi monetizeze activitatea si sa promoveze produsele/ serviciile brandurilor.
In orice caz te-ai afla, in articolul de astazi iti voi spune care sunt elementele principale de care trebuie sa tii cont atunci cand inchei un contract de prestari servicii cu un influencer/ brand.
Care este baza legala a contractului de colaborare cu un influncer?
Contractul de colaborare cu un influencer nu este reglementat ca atare in legislatia romana. Cu toate acestea, in temeiul principiului libertatii contractuale, partile pot incheia orice contracte si pot sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.
Codul Civil stabileste regulile de baza cu privire la incheierea, executarea si incetarea acestor tipuri de contracte. De asemenea, este important sa se tina cont de prevederile Legii nr. 365/2002 privind publicitatea si de multe alte acte normative privind conduita profesionistilor fata de consumatori etc. Astfel, orice forma de publicitate, inclusiv cea realizata prin intermediul influencerilor, trebuie sa fie legala, sincera si sa nu insele publicul.
Ce ar trebui sa contina un contract de parteneriat cu un influencer?
Sigur ca fiecare situatie are particularitatile sale si in anumite cazuri se pot insera clauze specifice in contractul de promovare, insa ar trebui avute in vedere cel putin urmatoarele elemente atunci cand inchei un contract de publicitate cu un influencer:
Partile. Este important ca partile sa fie identificate in mod corect, incluzand numele complet (atat denumirea companiei beneficiare, cat si cel al influencerului care va derula campania), adresa, adresa de email si alte date de contact relevante.
Atentie: Daca influencerul este persoana fizica sau are firma, sunt importante anumite aspecte privind relatia dintre parti - a se vedea articolul Colaborarea persoana fizica – persoana juridica: 3 greseli frecvente.
Serviciile care fac obiectul contractului. Acestea pot include, de exemplu, crearea anumitor forme de continut (cum ar fi un videoclip sau o fotografie), folosind anumite culori si prezentand anumite produse. Serviciile ar trebui sa fie specifice si cat mai detaliate posibil pentru a evita conflictele viitoare.
Perioada de derulare a contractului. Mentioneaza clar data de incepere, data de incetare si modalitatea de reziliere si denuntare a contractului pentru a sti cand incep si cand se incheie drepturile si obligatiile partilor.
Conditiile de livrare. De exemplu, numarul de postari, conturile specifice de pe retele sociale si datele si orele la care ar trebui sa fie incarcat continutul. Se pot include, de asemenea, datele la care orice continut trebuie sa fie livrat direct catre beneficiar. In cazurile in care materiale video sau fotografice urmeaza sa fie furnizate beneficiarului, trebuie specificate formatul si metoda de livrare a acestui material.
Drepturile si obligatiile partilor. Contractul ar trebui sa includa obligatiile beneficiarului cum ar fi: punerea la dispozitia influencerului a informatiilor despre brand, despre produse/ servicii pana la o anumita data, termenul in care beneficiarul poate aproba materialele inainte ca influencerul sa le promoveze, corelate cu drepturile influencerului de a solicita aceste elemente in vederea realizarii obiectului contractului. Pe de alta parte, influencerul va avea obligatia, printre altele, de a livra materiale originale, de a livra materialele in termenul agreat prin contract.
In ceea ce priveste drepturile specifice ale beneficiarului se remarca posibilitatea de a solicita stergerea anumitor comentarii pe care le considera nepotrivite.
Clauza privind proprietatea intelectuala. Intrucat contractul cu un influencer presupune, de multe ori, crearea de material, este deosebit de importanta clauza privind proprietatea intelectuala/ drepturile de autor. Cui ii revin drepturile de autor si in ce conditii?
Clauza de confidentialitate. Este uzual ca, intr-o campanie de marketing cu influencer, partile sa faca schimb de informatii confidentiale. Aceasta pot include date sensibile de business care trebuie protejate. Contractul ar trebui sa contina o clauza care impune fiecarei parti sa pastreze confidentiale informatiile primite de la cealalta parte.
Clauza de exclusivitate. Beneficiarul poate dori ca influencerul sa nu posteze despre alte companii/produse concurente, pentru o anumita perioada de timp dupa ce a postat despre produsele sau serviciile marcii sale. Este important de avut in vedere dispozitiile legale privind clauza de exclusivitate, intrucat aceasta trebuie sa respecte anumite cerinte, astfel incat sa nu ii limiteze libertatea influencerului.
Raspunderea partilor. Contractul ar trebui sa stabileasca in ce masura partile convin sa fie raspunzatoare una fata de cealalta. Poate fi adecvat sa se includa o despagubire in acord prin care influencerul este de acord sa despagubeasca beneficiarul pentru orice pierdere suferita de brandul sau ca urmare a incalcarii de catre influencer a termenilor contractului, in special in ceea ce priveste incalcarea drepturilor de autor si comportamentul inselator. De asemenea, se poate agrea o clauza penala, ca in anumite cazuri expres prevazute privind incalcarea contractului, beneficiarul sa fie despagubit cu o anumita suma de bani.
Legislatia ce guverneaza contractul, in special daca lucrezi cu un Influencer din alta tara.
Daca urmeaza sa desfasori campanii de promovare in colaborare cu influenceri, un avocat specializat in contracte si drepturi de autor iti poate fi de mare ajutor. Acesta va intelege specificul activitatii tale si va contura clauze contractuale care sa iti protejeze interesele, fara a risca afectarea brandului si a imaginii tale. Poti programa chiar acum o sedinta de consultanta printr-un click aici.
Avocat titular Cabinet individual - Baroul Bucuresti
Master Dreptul afacerilor - Facultatea de Drept Universitatea din Bucuresti
Universitatea Paris I Panthéon – Sorbonne - Colegiul Juridic Franco-Roman
Facultatea de Drept - Universitatea din Bucuresti
INPPA
Regulamentul intern - obligatoriu pentru firmele cu angajati
Contractul de barter - 5 beneficii importante
Contractele de inchiriere trebuie inregistrate obligatoriu la ANAF in 2023
Infractiuni legate de criptomonede
Implicatiile legale ale data scraping-ului
Noi modificari ale Codului Muncii – ce trebuie sa stie companiile?
Clauza de neconcurenta in contractele comerciale
Clauza de neconcurenta in contractele de munca
Tot ce trebuie sa stii despre oferta de angajare
Trimiti comunicari de marketing prin email sau telefon? Iata cum sa o faci legal
Acum este mai simplu ca niciodata sa iti deschizi firma
Cum iti protejezi aplicatia de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala?
Contractul electronic – 5 aspecte cheie
Stiai ca persoanele fizice pot fi amendate pentru incalcarea GDPR?
Tot ce trebuie sa stii despre protectia datelor in Internet of Things
Cum te poate ajuta un avocat sa obtii licente pentru produse software?
Cat de importanta este semnatura digitala?
Cum sunt afectate firmele mici in 2023 - impozit 1% sau 16%?
De ce ai nevoie de avocat daca vrei sa iti deschizi magazin online?
Disparitia dosarului cu sina: mit sau realitate?
Cum vor fi impozitate companiile digitale?
Postezi video pe Internet? Iata ce risti pe noua lege a audiovizualului
Ce este moneda Euro digitala & ce presupune folosirea acesteia?
Accesul salariatilor in Revisal – plus si inovatie pentru actualii si fostii angajati
Influencer, Blogger, Vlogger sau Youtuber - cum intri in legalitate?
Cum investesti legal in criptomonede in Romania?
Detii un site web? Iata 3 lucruri de avut in vedere pentru a fi in legalitate
Detii un magazin online? Iata 3 intrebari & raspunsuri despre GDPR
Colaborarea persoana fizica – persoana juridica: 3 greseli frecvente
Decriptarea noului Regulament Crypto al UE: spre o legislatie durabila
Colaborarea ca freelancer si colaborarea cu freelanceri in Romania: Cum sa protejam drepturile de proprietate intelectuala
Distribui link-uri pe Internet? Cand sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala?
Cum este reglementat crowdfunding-ul prin platforme digitale?
Ghidul de dropshipping - Cum deschid o firma pentru vanzare online prin dropshipping?
Cum se autorizeaza business-urile care ofera cursuri online?
In ce conditii se pot face afaceri cu criptomonede in Romania?
Telefon:
0737.376.247
E-mail: avocat@andreearainerlaw.ro
Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate