Contractul de barter - 5 beneficii importante12 ianuarie 2023

Barterul (sau trocul, cum era denumit) a existat din cele mai vechi timpuri. Inainte de utilizarea monedei, oamenii puteau cumpara bunuri si servicii doar prin comertul bazat pe barter.

Prin urmare, acesta reprezinta un sistem de schimb de bunuri si servicii. O companie renunta la proprietatea asupra bunurilor si serviciilor si primeste alte bunuri sau servicii in schimb, fara a implica o tranzactie monetara in numerar.

De exemplu, un start-up de webdesign si-ar putea oferi serviciile unei agentii de marketing digital daca cealalta parte ar face, in schimb, planul de social media.

Astfel, contractul de barter, asa cum este reglementat de Art. 272 din Codul Fiscal prezinta aceeasi importanta ca si un contract clasic de vanzare sau de prestari servicii, principala diferenta fiind faptul ca fiecare parte presteaza in contrapartida si nu sunt implicati bani cash.

In cazul in care partile sunt de acord sa incheie un contract de barter, acest lucru poate avea mai multe avantaje:

Minimizarea cheltuielilor

Mai ales in perioadele dificile din punct de vedere economic, un avantaj important oferit de un contract de barter este minimizarea cheltuielilor si optimizarea costurilor. Partile pot beneficia de bunurile sau serviciile de care au nevoie, fara a fi necesar sa mai aloce un buget special in acest sens.

In plus, se elimina costurile legate de plata cu numerar. Schimbul se realizeaza direct, disparand costurile platilor, cum ar fi comisioanele bancare.

De asemenea, avand in vedere ca nu mai este nevoie sa se apeleze la finantarea de tip credit, se evita plata dobanzilor care uneori pot creste foarte mult, asa cum se observa si in perioada pe care o traversam in prezent.

Utilizarea activelor din stoc sau care nu sunt folosite

In unele situatii, o firma poate sa aiba active (precum diferite bunuri ori echipamente) care nu sunt utilizate la capacitatea lor maxima ori stocuri pe care nu reuseste sa le vanda. In momentul in care incheie un contract de barter isi poate utiliza aceste active pentru a primi in schimb produse ori servicii de care are nevoie pentru a-si continua ori dezvolta activitatea.

Reducerea riscurilor

Un alt avantaj ce merita luat in calcul este faptul ca un contract de barter aduce cu sine reducerea riscurilor asociate cu fluctuatiile valutelor sau pietelor financiare.

Extinderea bazei de clienti si construirea unei retele puternice de relatii de lucru

Colaborarile de tip barter reprezinta instrumente valoroase pentru intreprinderile mici sau startup-uri, care le ajuta sa beneficieze de clienti noi, pastrand in acelasi timp si clientii ce platesc in numerar. Acestia ar putea oferi recomandari care orienteaza catre noi nise de clienti.

De asemenea, acest tip de colaborare conduce si la stabilirea unei relatii de incredere, care inseamna si consolidarea relatiei de afaceri pe termen lung.

Acces la bunuri si servicii care altfel ar fi fost imposibil de achizitionat

Atunci cand o companie are nevoie de anumite bunuri sau servicii, dar nu are bugetul necesar pentru a le achizitiona, o varianta foarte potrivita este sa ia in calcul colaborarile de tip barter. Este un mod rapid de a beneficia de plusul de valoare cautat, fara a exista o investitie pe care organizatia nu si-o permite la momentul respectiv.

Avand in vedere toate aceste lucruri, este recomandabil sa se acorde importanta cuvenita incheierii unui contract de barter. Un avocat specializat in drept comercial cunoaste toate particularitatile acestui tip de contract, astfel incat sa poata include reglementarile necesare activitatii tale. Prin urmare, poti programa o sedinta de consultanta printr-un click aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate