Decriptarea noului Regulament Crypto al UE: spre o legislatie durabila14 februarie 2021

Avand in vedere natura lor descentralizata, este de la sine inteles faptul ca nu exista norme aplicabile operatiunilor legate de criptoactive, precum platforme de tranzactionare pentru criptoactive sau serviciul de schimb de criptoactive contra monedelor fiduciare. Astfel, in general vorbind, „incertitudinea” este cuvantul care guverneaza activitatea celor interesati in crypto. Cu toate acestea, se fac pasi spre eliminarea acestei incertitudini, in Romania – In ce conditii se pot face afaceri cu criptomonede in Romania? – si, de asemenea, Uniunea Europeana a propus un cadru legislativ in acest sens.

La nivelul UE, o Propunere de Regulament privind pietele criptoactivelor si de modificare a Directivei (UE) 2019/1937 („Regulamentul Crypto” sau “Regulation on Markets in Crypto-assets/MiCA”) a fost adoptata la data de 24 septembrie 2020. Regulamentul Crypto se aplica persoanelor care sunt implicate in emiterea de criptoactive sau care furnizeaza servicii legate de criptoactive in UE si va fi direct aplicabil in toate Statele Membre UE, inclusiv Romania.

Ce tehnologii acopera Regulamentul Crypto?

Criptoactivele si tehnologia registrelor distribuite (DLT/distributed ledger technology) sunt abordate in principal. Criptoactivul este definit drept o reprezentare digitala a valorii sau a drepturilor care pot fi transferate si stocate electronic, utilizand tehnologia registrelor distribuite sau o tehnologie similara. Totodata, DLT este un tip de tehnologie care sprijina inregistrarea distribuita a datelor criptate.

Criptoactivele sunt categorizate dupa cum urmeaza:

 • un tip de criptoactiv destinat sa asigure accesul digital la un bun/serviciu, disponibil pe DLT, si care este acceptat doar de catre emitentul tokenului respectiv („tokenuri utilitare/utility tokens”);

 • tokenurile raportate la active/asset-referenced tokens - urmaresc sa isi mentina o valoare stabila prin raportarea la mai multe monede care sunt mijloace legale de plata, la una sau mai multe marfuri, la unul sau mai multe criptoactive sau la un cos de astfel de active si urmaresc sa fie utilizate ca mijloc de plata pentru cumpararea de bunuri/servicii si ca mijloc de tezaurizare/store of value;

 • criptoactivele care se raporteaza la o singura moneda fiduciara, care sunt substitute electronice ale monedelor fizice si ale bancnotelor si sunt utilizate pentru efectuarea de plati sau „tokenuri – moneda electronica/e-money tokens.

Care sunt serviciile de criptoactive?

MiCA prevede aria de cuprindere a serviciilor de criptoactive dupa cum urmeaza:

 1. operarea unei platforme de tranzactionare pentru criptoactive;

 2. schimbul de criptoactive contra unei monede fiduciare care are statut de mijloc legal de plata;

 3. custodia si administrarea criptoactivelor in numele tertilor;

 4. schimbul de criptoactive contra altor criptoactive;

 5. executarea ordinelor aferente criptoactivelor in numele tertilor;

 6. plasarea de criptoactive;

 7. primirea si transmiterea ordinelor aferente criptoactivelor in numele tertilor;

 8. oferirea de consultanta cu privire la criptoactive.

Astfel, oricine intentioneaza sa emita criptoactive sau sa presteze serviciile mentionate mai sus trebuie sa se conformeze Regulamentului Crypto.

Intentionezi sa emiti criptoactive/crypto-assets – care sunt cerintele?

In primul rand, este important de mentionat ca notiunea de criptoactive este una cuprinzatoare in scopul sau.

Tokenurile asimilate monedelor electronice/E-money tokens si tokenurile raportate la active destinate a fi oferite publicului in UE sau a fi admise la tranzactionare pe o platforma fac obiectul unor conditii de autorizare particulare. Aceasta autorizatie va fi acordata de catre autoritatea competenta nationala a Statului Membru de origine al emitentului. In prezent, in Romania, Autoritatea privind Digitalizarea Romaniei are anumite atributii in domeniul monedelor virtuale, insa autoritatea romana competenta pentru aspectele legate de criptoactive va fi expres definita prin lege in viitor. Printre aceste cerinte de autorizare se numara faptul ca volumul mediu al respectivului criptoactiv depaseste pragul de 5.000.000 EURO.

Pe de alta parte, emitentii de criptoactive, altele decat tokenurile raportate la active sau tokenurile asimilate monedelor electronice care intentioneaza sa ofere aceste criptoactive publicului sau solicita admiterea acestor criptoactive la tranzactionare pe o platforma de tranzactionare pentru criptoactive trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte, printre altele:

 1. O carte alba/white paper pentru criptoactive trebuie sa fie elaborata, cu exceptia cazurilor in care:

  • criptoactivele sunt oferite unui numar mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice per stat membru daca aceste persoane actioneaza pe cont propriu;

  • pe o perioada de 12 luni, contravaloarea totala a unei oferte publice de criptoactive in UE nu depaseste 1.000.000 EUR;

  • oferta publica de criptoactive se adreseaza exclusiv investitorilor calificati, iar criptoactivele pot fi detinute numai de catre investitori calificati;

  • criptoactivele sunt oferite in mod gratuit; sau acestea sunt create automat prin minerit, ca recompensa pentru intretinerea DLT sau pentru validarea tranzactiilor; sau sunt unice si nu sunt fungibile cu alte criptoactive.

 2. Daca niciuna dintre exceptiile de mai sus nu se aplica, atunci white paper-ul pentru criptoactive trebuie elaborat si notificat autoritatii nationale competente din Statul Membru de origine al emitentului, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de publicarea sa pe website-ul emitentului (aceasta publicare este obligatorie).

Prestezi servicii de criptoactive – care sunt implicatiile pentru business-ul tau?

Un furnizor de servicii de criptoactive trebuie sa aiba sediul social intr-un Stat Membru al UE si sa fie autorizat in calitate de furnizor de servicii de criptoactive. Dosarul de autorizare trebuie sa contina informatii relevante, precum un program de activitate care sa descrie tipurile de servicii de criptoactive pe care furnizorul de servicii de criptoactive solicitant doreste sa le ofere, inclusiv locul si modul in care vor fi comercializate aceste servicii.

Totodata, fiecare tip de serviciu de criptoactive este reglementat in mod specific.

Ce urmeaza?

Regulamentul Crypto este inca un proiect de act normativ si poate fi mai departe completat si modificat pana la adoptarea sa de catre Parlamentul European si de catre Consiliu. De asemenea, dupa adoptarea sa, va exista o perioada de tranzitie pana la aplicarea sa efectiva. Astfel, toate persoanele interesate de crypto vor beneficia de timpul necesar pentru a se conforma.

Unul dintre beneficiile cheie ale Regulamentului Crypto este regimul de pasportare, care faciliteaza operatiunile crypto transfrontaliere, adica o autorizatie acordata intr-un Stat Membru va fi recunoscuta in toate Statele Membre UE.

Nu in ultimul rand, conceptul de Decentralized finance (DeFi) pare sa isi estompeze din sens in lumina noului regulament propus. Cu toate acestea, potentialul finantelor digitale trebuie sa fie activat din punctul de vedere al inovarii si al concurentei, atenuand in acelasi timp riscurile asociate.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate