Implicatiile legale ale data scraping-ului27 octombrie 2022

Din ce mai multe companii isi colecteaza datele de interes din mediul virtual. Prin urmare, in cadrul articolului de astazi mi-am propus sa va prezint, mai concret, ce inseamna conceptul de data scraping si care sunt implicatiile sale legale.

Ce inseamna data scraping?

Data scraping (denumit si web scraping sau online scraping) reprezinta acel proces prin care se pot descarca diferite informatii din paginile web, in functie de anumite criterii prestabilite. In acest sens, se folosesc anumite programe speciale - denumite boti - care identifica paginile web ce corespund criteriilor relevante pentru utilizator, le descarca si le prelucreaza, cu scopul de a extrage imagini, videoclipuri, texte si orice alte date necesare.

Acest proces poate fi folosit in orice domeniu in care este necesara analiza unui volum mare de date, precum marketing, imobiliare, cercetare si realizarea studiilor de piata. Pentru antreprenori, poate fi de interes colectarea informatiilor despre concurenta, astfel incat sa isi poata construi strategii de dezvoltare si promovare.

Data scraping - care sunt implicatiile legale ale acestui proces?

Exista trei aspecte ce trebuie luate in calcul, din perspectiva legala, in ceea ce priveste procesul de data scraping: drepturi de autor, date cu caracter personal si termeni de utilizare. Va propun sa le analizam pe rand.

Drepturi de autor

Conform Art. 3 si 4 din Directiva Europeana 2019/790 privind dreptul de autor si drepturile conexe pe piata unica digitala, pot fi extrase date protejate prin Drepturile de Autor numai cu scopul de a genera diferite informari. Prin urmare, pot fi colectate date statistice pe baza carora sa se realizeze diferite argumentari, dar nu articole stiintifice in integralitate. De asemenea, procesul trebuie sa viziteze numai acele date care sunt accesibile publicului.

Date cu caracter personal

Asa cum am mai discutat si in alte articole, prin date cu caracter personal intelegem orice informatie care se refera la o persoana identificata sau care poate fi identificata pe baza lor (de exemplu, nume, adresa, email, numar de telefon, CNP). Normele GDPR protejeaza atat datele publice, cat si cele personale private, care nu sunt accesibile publicului larg. Prin urmare, o companie care foloseste boti pentru a colecta date personale prin tehnica de data spraping, trebuie sa tina cont de urmatoarele conditii pentru a-si desfasura activitatea in mod legal:

  • Detine consimtamantul persoanelor ale caror date le colecteaza;

  • Datele sunt necesare pentru a se indeplini o anumita obligatie legala sau pentru a proteja interesele vitale ale persoanei carora apartin;

  • Datele sunt indispensabile pentru a indeplini o obligatie contractuala fata de persoana care le detine;

  • Datele sunt prelucrate pentru a se realiza o activitate ce vizeaza interesul publicului larg;

  • Nu sunt afectate in niciun fel drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei ale carei date sunt extrase.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de principiul minimizarii datelor, prin urmare, datele personale prelucrate trebuie sa fie adecvate, relevante si limitate la ceea ce este necesar.

Termeni de utilizare

Termenii si conditiile reprezinta un set de reguli ce stabilesc drepturile, obligatiile si raspunderea ce revine partilor implicate intr-o relatie contractuala, chiar si la nivel online (de exemplu, platforme de ecommerce). Practic, putem afirma ca ele reprezinta contractul dintre detinatorul unui website si utilizatorii acestuia.

Prin urmare, o companie sau un website care doreste sa isi protejeze datele, poate stipula in cadrul acestora interzicerea procedurii de data scriping. Astfel, cei care acceseaza sau utilizeaza pagina web sunt nevoiti sa respecte aceste reguli, ele avand forta juridica obligatorie din momentul in care au fost acceptate.

Avand in vedere faptul ca este un domeniu relativ nou, un avocat specializat GDPR te poate ajuta atat in situatia in care doresti sa folosesti boti, pentru procesul de data scraping, fara a incalca prevederile legale in vigoare, fie ca doresti sa protejezi informatiile pe care le oferi. Daca vrei sa discutam mai mult despre activitatea de data scraping in cadrul companiei, te invit sa programezi o sedinta de consultanta printr-un click aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate