Tot ce trebuie sa stii despre protectia datelor in Internet of Things18 august 2022

Avand o definitie complexa, Internet of Things (IoT) este exprimarea folosita pentru orice dispozitiv care este capabil sa comunice cu un altul prin intermediul retelei de internet. Terminologia este folosita din ce in ce mai des in ultimii ani datorita numarului ridicat de cazuri in care companiile incearca prin orice mijloace sa colecteze date de la consumatori.

Scopul principal in Internet of Things este colectarea datelor. Astfel, ar fi un adevarat paradox sa discutam despre protectia acestora in contextul in care asta este ceea ce se urmareste. Atunci cand un dispozitiv este folosit prin conectarea la internet, indiferent daca vorbim despre retea wireless sau date mobile, trebuie sa existe si o asumare in ceea ce priveste impartasirea unor date.

Succesul a ceea ce inseamna Internet of Things a fost adus de debutul in numeroase business-uri de succes. Vehiculele autonome, spre exemplu, au incorporate la nivel de baza in tehnologia lor sisteme ce pot fi sincronizate cu dispozitive si anumite comenzi din partea utilizatorului.

In ceea ce inseamna protectia datelor in IoT, trebuie sa stii ca orice dispozitiv conectat poate reprezenta un pericol. Indiferent daca vorbim despre un monitor, televizor, termostat sau smartphone, conectarea la reteaua de internet inseamna un risc pentru atacuri cibernetice.

Internet of Things: confidentialitate sau expunere?

In materie de legislatie, ultimii ani au adus clarificari din ce in ce mai ample cu privire la ceea ce reprezinta protectia datelor, confidentialitate si intimitate. In deplina conformitate cu principiile si regulile pe care normele actualizate le presupun trebuie sa se desfasoare si accesul, utilizarea si partajarea datelor de catre alte entitati decat cele vizate.

Modelul digital sigur, dezirabil de intreaga comunitate europeana, presupune prelucrarea datelor in Internet of Things in conformitate cu valori impuse. In aceeasi masura in care se urmareste crearea unor noi oportunitati de utilizare a datelor, trebuie sa se asigure si caile necesare pentru protectia celor cu caracter personal.

Specialistii propun, de asemenea, introducerea unor limitari precise in ceea ce priveste segmentul de marketing si utilizarea datelor in acest scop. Marile companii urmaresc acest tip de date pentru a aduce in atentia potentialilor clienti ceea ce se presupune ca isi doresc sau cauta.

Confidentialitatea/expunerea si Internet of Things este o asociere adesea intalnita. Totusi, se recunoaste accentul pus pe protejarea categoriilor vulnerabile, precum minorii, in fata obtinerii in scop nelegitim a datelor cu caracter personal. Gruparile organizate in scopul mentinerii confidentialitatii datelor promoveaza necesitatea unei delimitari conceptuale mult mai clare pentru competentele autoritatilor.

Se considera ca pentru accesarea datelor cu caracter personal trebuie sa existe un temei juridic complex care sa defineasca domeniul de aplicare, precum si modul de exercitare si punerea in aplicare de catre organele competente.

Presedintele EDPB a sustinut ferm faptul ca este necesara o integrare solida a ceea ce inseamna in totalitate GDPR in arhitectura pietei digitale. Cooperarea eficienta intre autoritati este, de asemenea, un alt aspect important in protectia datelor punctat de acesta.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate