Promotii si discounturi – ce reguli se aplica?



26 septembrie 2023

Reduceri de pret, oferte promotionale, acordare discounturi si alte asemenea facilitati acordate clientilor in scop de fidelizare sau de crestere a vanzarilor trebuie sa tina cont de regulile privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata (in principal OG nr. 99/2000).

Ce tipuri de reduceri de pret exista?

In primul rand, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de vanzari cu pret redus, in functie de scopul lor, anume, spre exemplu:

  • vanzari promotionale;

  • vanzari de lichidare;

  • vanzari de soldare;

  • vanzari in magazinul de fabrica/ la producator;

  • vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;

  • vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;

  • vanzari accelerate.

Care sunt cerintele legale privind reducerile promotionale?

Reducerile de pret de tip promotii trebuie sa respecte urmatoarele conditii principale:

  1. sa nu fie efectuate in pierdere;

  2. sa se refere la produse disponibile sau reaprovizionabile, precum si la servicii vandute ori, dupa caz, prestate in mod curent;

  3. produsele si serviciile promovate trebuie sa existe la vanzare pe durata intregii perioade anuntate a vanzarilor promotionale sau comerciantul va informa consumatorii ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil;

  4. reducerea sa se raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vânzare pentru produse sau servicii identice; pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus;

  5. in principiu, anuntul privind promotia trebuie sa indice reducerea in raport cu preturile de referinta (exemplu: mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat sau „pret nou”, „pret vechi” langa sumele corespunzatoare).

Aceste reguli nu se aplica daca produsele sunt promovate de producatori sau in cazul actiunilor de lansare de produse/servicii noi pe piata.

Celelalte tipuri de reduceri de pret sunt supuse unor reguli diferite, in functie de fiecare caz in parte. Spre exemplu, reducerile de lichidare trebuie notificate primariei.

Atentie: Se interzice ca o reducere de pret pentru un produs si/sau serviciu sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs si/sau serviciu.

Ce verifica ANPC cu privire la ofertele promotionale?

Protectia consumatorilor solicita toate documentele justificative legale care atesta veridicitatea pretului de referinta.

Totodata, ANPC face verificari in ceea ce priveste forma anunturilor de reduceri de pret si promotii. Este foarte important ca acestea sa respecte reglementarile legale, astfel incat sa fie exacte si sa nu constituie publicitate inselatoare.

Sanctiunile nu sunt deloc de neglijat, putand consta in amenda de la 2.000 la 10.000 lei.

Cum procedezi pentru a practica promotii in mod legal?

Este necesar sa tii cont de toate reglementarile aplicabile tipului de reducere de pret de care intentionezi sa o oferi clientilor tai. Pentru a identifica in mod corect ce reguli se aplica, un avocat specializat in comert online si legislatia privind protectia consumatorilor iti poate oferi consultanta juridica pentru evitarea amenzilor ANPC.

Poti stabili chiar acum o sedinta de consultanta printr-un click aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica...



...ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate