Top 3 drepturi ale cumparatorilor in mediul online28 septembrie 2023

Odata ce procesul de digitalizare s-a extins la nivel global, cumparaturile online au inceput sa ocupe un loc din ce in ce mai important in preferintele consumatorilor. De la haine si produse electronice pana la alimente si servicii, mediul online ofera o gama variata de optiuni. In acest context, drepturile cumparatorilor in mediul online au devenit un subiect din ce in ce mai important, consumatorii dorindu-si sa stie ca beneficiaza de protectia juridica necesara pentru a face achizitii online in siguranta.

In continuare, vom explora cele mai importante trei drepturi ale consumatorilor in mediul online. Vom discuta despre ceea ce inseamna aceste drepturi, cum pot fi exercitate si cum contribuie acestea la crearea unei experiente de cumparare online pozitive.

Dreptul la informare

Dreptul la informare este unul dintre drepturile fundamentale ale cumparatorilor in mediul online. Acesta se refera la dreptul de a obtine informatii complete, clare si corecte despre produsele sau serviciile pe care un consumator intentioneaza sa le achizitioneze inainte de a finaliza o tranzactie. Informatiile precontractuale adecvate contribuie la transparenta.

Cu toate acestea, dreptul la informare nu se rezuma doar la prezentarea detaliilor tehnice ale unui produs sau la specificatiile acestuia. Acesta include, de asemenea, aspecte importante cum ar fi:

 • Pretul: Cumparatorii au dreptul sa stie pretul exact al produsului sau serviciului, inclusiv orice taxe suplimentare, cum ar fi costurile de transport sau taxele de livrare.

 • Caracteristicile produsului sau serviciului: Este important sa se ofere o descriere clara a caracteristicilor produsului sau serviciului, astfel incat cumparatorii sa stie exact ce primesc.;

 • Termenii si conditiile contractuale: Cumparatorii au dreptul sa cunoasca termenii si conditiile inainte de a finaliza achizitia. Aceasta poate include politica de returnare, garantia si orice alte informatii legate de contract.

 • Informatii despre vanzator: Dreptul la informare include si cunoasterea identitatii vanzatorului sau a companiei, inclusiv adresa de contact, datele de identificare ale entitatii economice si alte detalii relevante.

 • Politica de confidentialitate si protectia datelor personale: Cumparatorii au dreptul sa cunoasca modul in care vanzatorul gestioneaza datele lor personale si sa aiba incredere in protectia acestor informatii.

Dreptul de retragere din contract

Dreptul de retragere din contract, cunoscut si sub denumirea de dreptul la retragere sau dreptul de denuntare confera consumatorilor posibilitatea de a renunta la un contract fara a fi nevoiti sa ofere motive sau justificari specifice.

Printre aspectele cheie ale dreptului de retragere din contract se numara:

 • Termenul de retragere: De obicei, exista un termen stabilit in care consumatorii pot exercita dreptul de retragere. Acest termen poate varia in functie de de politica magazinului online, dar, in mod obisnuit, este de 14 zile calendaristice de la primirea produsului sau de la incheierea contractului.

 • Exercitarea dreptului de retragere:Consumatorii trebuie sa notifice vanzatorul cu privire la intentia lor de a se retrage din contract in termenul stabilit. Aceasta poate fi facuta in mod obisnuit printr-o notificare scrisa sau prin utilizarea unui formular specific de retragere, daca acesta este furnizat de vanzator.

 • Returnarea produselor: Odata ce dreptul de retragere este exercitat, consumatorii au, in general, obligatia de a returna produsele in termenul stabilit. Vanzatorii pot solicita returnarea produselor intr-o stare corespunzatoare pentru revanzare.

 • Rambursarea platilor: Dupa ce au primit notificarea de retragere si, daca este cazul, produsele returnate, vanzatorii au obligatia de a rambursa consumatorilor toate platile efectuate, inclusiv costurile de livrare standard (cu exceptia costurilor suplimentare pentru optiuni de livrare mai rapide sau non-standard).

 • Exceptii la dreptul de retragere: Exista anumite exceptii la dreptul de retragere din contract, cum ar fi pentru produsele personalizate sau perisabile, precum si pentru serviciile care au fost deja furnizate integral inainte de exercitarea dreptului de retragere.

Dreptul la garantie

Acest drept asigura ca produsele achizitionate online sunt conforme cu contractul si functioneaza corespunzator pe o perioada specificata. Este important sa se cunoasca urmatoarele aspecte legate de dreptul la garantie:

 1. Durata garantiei: Durata garantiei poate varia in functie de produs si legislatia locala, dar este, de obicei, de cel putin 2 ani in Uniunea Europeana. Aceasta inseamna ca, in aceasta perioada, produsul trebuie sa fie fara defecte si sa functioneze in mod corespunzator.

 2. Defectele acoperite de garantie: Garantia acopera defectele de fabricatie sau alte probleme care pot aparea in mod normal in timpul utilizarii obisnuite a produsului. Daca un produs nu functioneaza corespunzator din cauza unor astfel de defecte, consumatorii au dreptul sa solicite repararea, inlocuirea produsului sau returnarea banilor.

 3. Exercitarea dreptului la garantie: Atunci cand un produs prezinta un defect sau o problema acoperita de garantie, consumatorii au dreptul de a notifica vanzatorul sau producatorul si de a solicita remedierea situatiei. Aceasta notificare trebuie sa fie facuta in termenul stabilit de politica de garantie a produsului.

 4. Reparare, inlocuire sau rambursare: Consumatorii au dreptul de a alege intre repararea produsului, inlocuirea acestuia sau returnarea banilor in cazul in care produsul este acoperit de garantie si nu functioneaza corespunzator. In majoritatea tarilor, exista un proces structurat pentru solutionarea problemelor legate de produsele cumparate, cunoscut sub denumirea de „ierarhie a remediilor disponibile". Initial, consumatorul ar trebui sa solicite repararea sau inlocuirea produsului in situatia in care repararea este o optiune fezabila. Acest lucru trebuie sa se faca intr-un interval de timp rezonabil si fara a aduce un disconfort semnificativ consumatorului. Ca alternativa, in cazul in care repararea sau inlocuirea nu sunt posibile din diverse motive, cum ar fi costurile ridicate, natura specifica a produsului sau a defectului, inconvenientul major pentru client sau incapacitatea vanzatorului de a efectua aceste actiuni intr-un interval rezonabil de timp, se poate lua in considerare acordarea unei reduceri sau rambursarea integrala a sumei platite.

 5. Costurile asociate garantiei: De obicei, costurile legate de reparare sau inlocuire sunt suportate de vanzator sau producator, in timp ce consumatorii nu ar trebui sa suporte nicio cheltuiala in acest sens.

 6. Mentinerea documentelor: Consumatorii trebuie sa pastreze documentele legate de achizitie, precum facturile sau confirmarile de comanda, pentru a putea proba ca produsul a fost achizitionat si ca este in perioada de garantie.

In concluzie, drepturile cumparatorilor in mediul online reprezinta un set esential de garantii si protectii care asigura ca experienta de cumparare online este sigura, transparenta si echitabila. Cele trei drepturi cheie discutate in acest articol - dreptul la informare, dreptul de retragere din contract si dreptul la garantie - ofera consumatorilor o baza solida pentru a face achizitii informate si pentru a fi protejati in cazul in care produsele sau serviciile lor prezinta probleme.

Cu toate acestea, in anumite situatii, poate fi necesar sa consulti un avocat specializat in drepturile consumatorilor si comert electronic pentru a te asigura ca aceste drepturi sunt respectate si pentru a te asista in cazul unor litigii sau probleme complexe. Un avocat specializat in comert online iti poate oferi sfaturi legale personalizate si te poate ghida in procesul de protejare a intereselor tale in mediul online.

Poti stabili chiar acum o sedinta de consultanta printr-un click aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate