Cum vor fi impozitate companiile digitale?21 iulie 2022

Sistemele de impozitare ale statelor au cunoscut o reala provocare in ultimii ani. Odata cu expansiunea fulgeratoare a economiei digitale, urmarirea si analizarea impozitelor ce revin statului a devenit un proces complex.

In prezent nu exista un sistem de impozitare specific si uniform pentru profitul provenit din furnizarea de servicii digitale. S-a ajuns la o neconcordanta intre locul in care profitul este impozitat si locul in care valoarea este creata.

La nivelul Uniunii Europene exista insa un proiect de directiva care are drept scop abordarea problemelor ridicate in economia digitala si instituirea unei solutii in sistemele de impozitare corporate ale statelor membre, inclusiv Romania. Se va implementa astfel un sistem comun de impozitare a activitatilor digitale in UE care va tine cont de particularitatile economiei digitale.

Cum va functiona taxarea serviciilor digitale?

Directiva aduce reguli noi pentru extinderea conceptului de sediu permanent, astfel incat sa includa notiunea de prezenta digitala semnificativa a unei companii.

De asemenea, sunt mentionate principiile pentru atribuirea profiturilor prezentei digitale semnificative in scopul impozitarii.

Directiva se va aplica societatilor indiferent de tara in care sunt rezidente din punct de vedere fiscal, fie intr-un stat membru al Uniunii Europene, fie intr-o tara terta.

Prezenta digitala semnificativa exista intr-un stat membru atunci cand:

  • sunt prestate servicii digitale printr-o interfata digitala;

  • si fie

  • proportia veniturilor obtinute intr-un exercitiu financiar din serviciile digitale prestate utilizatorilor situati in respectivul stat membru este de 7.000.000 euro;

  • fie

  • numarul utilizatorilor in respectivul stat membru depaseste 100.000;

  • fie

  • numarul contractelor business pentru furnizarea serviciului digital intr-un exercitiu financiar depaseste 3.000.

Profitul atribuibil prezentei digitale semnificative

Profitul atribuibil prezentei digitale semnificative intr-un stat membru va fi impozitat numai in acel stat membru conform propriului sistem de impozitare aplicabil societatilor, chiar daca societatea respectiva nu are prezenta fizica in acel stat.

Cum vor fi taxate veniturile din activitatile digitale?

O alta propunere a Comisiei Europene este impozitul indirect care se va aplica veniturilor create din anumite activitati digitale care scapa regimului de impozitare actual. Aceasta masura va fi provizorie, pana cand o reforma va fi implementata.

Spre exemplu, castigurile din vanzarea spatiului online de publicitate, din activitati de intermediere online, din vanzarea datelor generate din informatiile furnizate de utilizatori vor putea fi taxate cu 3%.

Este important de mentionat ca aceasta taxa nu se va aplica companiilor mici si start-up-urilor, ci numai companiilor mari, care au venituri de 750 milioane euro global si 50 milioane de euro in UE.

Liderii UE discuta despre solutiile adoptate la nivel mondial pentru impozitarea economiei digitale. Acestia au confirmat faptul ca in lipsa unei decizii la nivel mondial, se vor continua demersurile privind implementarea unei solutii la nivelul UE.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate