Infractiuni legate de criptomonede3 noiembrie 2022

Avand in vedere faptul ca numarul tranzactiilor cu criptomonede este in crestere, a fost necesara reglementarea acestora atat din punct de vedere fiscal, cat si penal. Prin urmare, in articolul de astazi ne vom concentra asupra infractiunilor legate de criptomonede, ce au fost introduse in Codul Penal prin Legea nr. 207/2021, dar si altor doua tipuri de infractiuni intalnite in practica.

Cum sunt definite criptomonedele in legislatia penala?

Conform Codului Penal, criptomonedele sunt considerate „o reprezentare digitala a valorii care nu este emisa sau garantata de o banca centrala sau de o autoritate publica, nu este in mod obligatoriu legata de o moneda instituita legal si nu detine statutul legal de moneda sau de bani, dar este acceptata de catre persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb si poate fi transferata, stocata si tranzactionata electronic”.

Ce infractiuni legate de criptomonede sunt prevazute expres in Codul Penal?

Infractiunile pentru care este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani sunt urmatoarele:

  • detinerea, in vederea utilizarii frauduloase, a unui instrument de plata fara numerar obtinut prin furt, furt calificat, talharie, talharie calificata, piraterie, abuz de incredere, abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, delapidare, insusirea bunului gasit sau inselaciune;

  • transferul, importul, exportul, vanzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispozitie in vederea utilizarii frauduloase a unui instrument de plata fara numerar obtinut prin infractiunile mentionate anterior;

  • fabricarea, producerea, primirea, detinerea, transmiterea sau punerea la dispozitie a unui dispozitiv, instrument, a unor date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricaror alte mijloace, cu scopul de a servi la insusirea unui instrument de plata fara numerar prin savarsirea infractiunilor mai sus mentionate;

  • dobandirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vanzarea, transportul sau distributia unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricaror alte mijloace, cu scopul de a servi la insusirea unui instrument de plata fara numerar prin savarsirea infractiunilor mentionate anterior.

De asemenea, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, acceptarea unei operatiuni de retragere de numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica ori de transfer de fonduri, valoare monetara sau moneda virtuala, cunoscand ca este efectuata pentru folosirea unui instrument de plata fara numerar falsificat sau utilizat fara consimtamantul detinatorului sau.

Mai exista si alte infractiuni legate de criptomonede?

Doua alte infractiuni ce trebuie cunoscute sunt reprezentate de transferul neautorizat de criptomonede si minarea neautorizata de criptomonede.

Prima infractiune poate fi interpretata prin prisma Art. 249 din Codul Penal care incrimineaza introducerea unor date informatice cu scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul si prin care se realizeaza o paguba persoanei care detine accesul la respectivele date informatice.

In oglinda, transferul criptomonedelor din portofelul virtual al persoanei vatamate spre cel al subiectului activ al infractiunii ori catre alt portofel este considerat un efect direct al introducerii adresei corespondente celui din urma. Paguba de natura patrimoniala consta in pierderea controlului asupra monedelor virtuale transferate in mod neautorizat. Cuantumul ei se stabileste in raport cu valoarea de piata pe care respectivele criptomonede o aveau in momentul in care a fost efectuat transferul.

Si infractiunea de minare neautorizata intra tot in sfera infractiunilor informatice. Totusi, in aceasta situatie, beneficiul este diferit. Folosirea instrumentelor informatice care apartin unei terte persoane in vederea realizarii procesului de minare scuteste persoana ce savarseste infractiunea de costuri suplimentare la energie electrica si de intretinere a propriilor sisteme informatice. In orice caz, obtinerea unui beneficiu necuvenit poate fi considerata infractiune si pedepsita conform legii.

In cazul in care iti desfasori activitatea in domeniul criptomonedelor si doresti ca aceasta sa respecte toate prevederile legale in vigoare, un avocat specializat in criptomonede iti poate oferi informatiile necesare si relevante. Prin urmare, poti programa o sedinta de consultanta printr-un click aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate