Cum investesti legal in criptomonede in Romania?17 august 2021

Investitia in criptomonede implica respectarea cadrului legal ca in orice afacere, insa tinand cont de particularitatile domeniului monedelor virtuale.

Criptomonedele sunt deja o oportunitate interesanta de business, intrucat exista criptomonede in care merita sa investesti.

In Romania criptomonedele nu au inca o reglementare completa, motivul fiind riscul implicat de tranzactiile cu criptomonede.

Cu toate acestea, exista anumite dispozitii legale aplicabile pentru platforme de tranzactionare criptomonede (furnizori de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare) si furnizori de portofele digitale.

Furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa fie autorizati de catre Ministerul Finantelor Publice si sa obtina avizul tehnic de la Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Legislatia inca nu prevede in detaliu ce se intampla cu cei care obtin venituri din tranzactii cu monede virtuale, din mining/validarea tranzactiilor in blockchain sau din alte modele de business.

Atentie! Legislatia actuala din Romania nu cuprinde decat autorizarea platformelor de schimb de monede virtuale si a furnizorilor de digital wallet. Insa acest lucru nu inseamna ca celelalte persoane fizice sau juridice care obtin venituri din crypto nu trebuie sa tina cont de dispozitiile legale.

In alte cuvinte, cei care se gandesc la criptomonede cu potential sau la criptomonede care vor creste, in scopul de a infiinta un business in domeniu trebuie, printre altele:

  1. sa aiba o forma juridica – de exemplu, SRL;

  2. sa declare veniturile si sa plateasca taxele si impozitele aferente – Codul fiscal prevede pentru persoane fizice impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala cu 10% (castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca 600 lei);

  3. dupa caz, sa aplice normele de cunoastere a clientelei (KYC).

Fiecare situatie are specificul propriu si nu exista solutie general valabila, insa noi te putem ajuta sa fii compliant in universul criptomonedelor.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate