Distribui link-uri pe Internet? Cand sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala?2 ianuarie 2021

Internetul inseamna informatie si creatie, iar acestea pot fi protejate prin drepturi de autor prin simplul fapt ca au fost create. Toti distribuim si republicam continut online, insa cati dintre noi se gandesc la drepturile de proprietate intelectuala ale celor care au creat acel continut? Fie ca utilizezi link-uri in propriul website sau pe retelele de social media, atata vreme cat aceste link-uri trimit catre continut creat de altcineva, ar trebui sa analizezi daca sunt respectate drepturile autorului care l-a creat.

Ce inseamna drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor/ copyright)?

Proprietatea intelectuala se refera la creatia intelectuala originala, cum ar fi opere literare, artistice, software, compozitii muzicale, fotografii, picturi, sculpturi, design, proiecte de arhitectura etc. Aceste creatii sunt protejate prin drepturi de autor, care constau, spre exemplu, in dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa creatia la cunostinta publica, dreptul de a pretinde respectarea integritatii creatiei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei de creatie, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia autorului. In alte cuvinte, odata ce ai creat, beneficiezi de copyright, inclusiv in online. Pe de alta parte, continutul de pe Internet poate fi proprietatea intelectuala a unei persoane – aici se pune intrebarea:

In ce conditii poti distribui/ folosi online content creat de altcineva?

Paginile web pot include imagini, video, muzica, text etc., care pot fi opere de creatie intelectuala, iar link-urile ar trebui utilizate cu atentie. Publicarea sau aducerea la cunostinta publica a operei de creatie intelectuala este un drept al autorului, ceea ce inseamna ca alta persoana nu o poate face fara acordul autorului. Cel mai simplu mod de a nu avea probleme de incalcare a drepturilor autorului este sa ceri acordul persoanei respective. Insa, in oceanul de informatii de pe Internet, cel mai probabil, te vei afla in situatia de a distribui link-uri catre website-uri pe care deja a fost publicata opera intelectuala a autorului (spre exemplu, distribui pe pagina ta de social media o fotografie publicata pe un site).

Curtea de Justitie a Uniunii Europene[1] a identificat 2 ipoteze:

  • Link-uri catre creatii disponibile in mod liber si gratuit pe Internet (spre exemplu, un articol publicat pe un blog sau o fotografie publicata pe un website dedicat) – distribuirea nu incalca drepturile de autor.

  • Link-uri catre creatii care sunt accesibile in conditii restrictive (spre exemplu, continut accesibil utilizatorilor pe baza de abonare/ subscription/ plata) – distribuirea incalca drepturile de autor.

Esential este sa existe acordul autorului pentru aducerea operei sale la cunostinta publicului. Spre exemplu, daca un fotograf a fost de acord ca o fotografie realizata de acesta sa fie publicata pe un website, inseamna ca el si-a exercitat dreptul de a aduce opera la cunostinta publicului/ utilizatorilor de Internet, iar distribuirea link-ului catre acel website nu va incalca drepturile autorului. Pe de alta parte, daca fotografia ar fi disponibila numai pe baza de plata, aceasta inseamna ca autorul nu si-a dat acordul pentru publicare catre publicul larg. In acest din urma caz, daca fotografia este distribuita astfel incat sa o poata accesa orice persoana (nu doar subscriberii sau cei care au platit), CJUE este de parere ca acele persoane reprezinta „public nou”, iar cel care distribuie link-ul in acest fel va incalca drepturile de autor.[2]

In cazul in care creatia intelectuala a fost publicata pe Internet fara acordul autorului si:

  • distribui link-ul fara a urmari un profit (deci in afara activitatii tale comerciale) si nu stii ca distribui continut ilegal - distribuirea nu incalca drepturile de autor;

  • distribui link-ul in cadrul activitatii comerciale, ar trebui sa efectuezi cercetarile necesare pentru a te asigura ca link-ul nu conduce catre un continut publicat in mod ilegal pe acel website[3], iar daca autorul nu si-a dat acordul pentru publicare, atunci link-ul nu trebuie distribuit.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate