Noi modificari ale Codului Muncii – ce trebuie sa stie companiile?25 octombrie 2022

Toamna a venit cu numeroase modificari aduse Codului Muncii. Le-am analizat, iar mai jos gasesti o scurta sinteza a acestora, astfel incat sa fii informat si sa iti poti indeplini obligatiile legale.

Modificari aduse prin Legea nr. 275/2022

Pe 03.10.2022 a fost publicata Legea nr. 275/2022 ce a abrogat OUG nr. 37/2021, pentru modificarea si completarea Codului muncii.

OUG nr. 37/2021 stabilea anumite reguli speciale ce se aplicau intreprinderilor cu pana la 9 salariati si cu o cifra anuala neta sau care detin active totale de maxim doua milioane de euro, echivalentul in lei:

 • Intocmirea regulamentului intern era facultativa;

 • Intocmirea fiselor de post era considerata, de asemenea, facultativa, atributiile postului putand fi comunicare verbal salariatiilor si, in scris, numai la cererea acestora;

 • Modul de tinere a evidentei orelor de munca se putea stabili de comun acord, de catre angajator impreuna cu angajatii.

Prin urmare, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 275/2022, toate intreprinderile, indiferent de numarul de salariati si de cifra de afaceri, vor fi obligate sa intocmeasca regulamentul intern, fisele de post si sa tina evidenta orelor de munca, conform regulilor generale din Codul Muncii.

Modificari aduse prin Legea nr. 283/2022

Legea nr. 283/2022 a intrat in vigoare pe data de 22.10.2022 si reprezinta transpunerea in legislatia interna a doua directive europene importante. Aceasta contine o serie de modificari aduse Legislatiei Muncii si, implicit, noi obligatii pentru companii.

Intreprinderile vor trebui sa ofere informatii suplimentare candidatilor si angajatilor. Printre acestea se regasesc urmatoarele:

 • in cazul in care munca se desfasoara in mai multe locuri, va trebui precizat daca deplasarea persoanei intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;

 • metoda de plata a salariului;

 • in afara de durata normala a muncii, persoana va trebui informata despre conditiile de efectuare si de compensare/plata a orelor suplimentare si, daca e cazul, cum e organizata munca in schimburi;

 • conditiile perioadei de proba si nu doar durata acesteia;

 • avantajele suplimentare acordate – asigurare medicala privata, de exemplu;

 • in situatia in care activitatea urmeaza sa aiba loc in strainatate, va trebui indicata si tara (sau tarile), pe langa durata perioadei de munca.

De asemenea, in ceea ce priveste raportarea neindeplinirii obligatiei de informare, dispare termenul de maximum 30 de zile in care candidatii si salariatii pot face acest lucru si pot cere despagubiri. In plus, ei vor putea sesiza Inspectia Muncii, indiferent ce obligatie din Codul Muncii nu este indeplinita.

Prin aceeasi lege, se introduce si un nou drept pentru angajati. Cei cu o vechime de minim 6 luni si cu perioada de proba terminata, la acelasi angajator, au dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care asigura conditii de munca mai favorabile. In contapartida, exista obligatia angajatorului de a raspunde motivat, in scris, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.

Sunt prevazute si noi zile libere, dupa cum urmeaza:

 • Concediu de ingrijitor, cu o durata maxima de cinci zile lucratoare pe an. Acesta va trebui acordat de angajator atunci cand salariatul trebuie sa ingrijeasca sau sa sprijine o ruda (fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia) sau o persoana grav bolnava, cu care sta in aceeasi locuinta.

 • Zile libere pentru urgente familiale, de cel mult 10 zile lucratoare pe an, in caz de urgente familiale (boli sau accidente). Conditia de acordare este ca angajatorul sa fie informat in prealabil si sa se recupereze integral, de comun acord, perioada absentata.

 • In plus fata de concediile stabilite acum ca perioade de activitate prestata, fara influente asupra duratei concediului de odihna, se vor introduce pe lista concediul paternal, concediul de ingrijitor si absentele pentru urgente familiale. Pana in prezent, in aceasta categorie intrau numai concediul medical, concediul de maternitate, concediul de risc maternal si concediul de ingrijire a copilului bolnav.

Angajatorii trebuie sa tina cont si de o interdictie noua de concediere. Ei nu vor putea sa dea afara un salariat pentru exercitarea unor drepturi precum cele de solicitare a trecerii, dupa sase luni, pe un post vacant cu conditii mai bune, de solicitare a concediului de odihna sau in timpul in care acesta este in concediul de ingrijitor sau absent pentru urgente familiale.

Nu in ultimul rand, exista modificari privind regulamentul intern. Acesta va trebui sa contina inca doua elemente (regulile de preaviz si informatii privind politica generala de formare a salariatilor, in cazul in care exista) si sa fie adus la cunostinta noilor salariati chiar din prima zi lucratoare (in format tiparit sau electronic).

Un avocat specializat in dreptul muncii te poate ajuta sa actualizezi toate documentele legale angajator si sa intelegi modificarile aferente, altfel incat sa iti desfasori activitatea in concordanta cu noile reglementari legislative si sa diminueze riscul unor potentiale amenzi. Tot ce trebuie sa faci este sa programezi o sedinta de consultanta aici.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate