Tot ce trebuie sa stii despre oferta de angajare13 octombrie 2022

Avand in vedere faptul ca, in ultima perioada, se deruleaza din ce in ce mai multe proiecte de recrutare, un subiect de interes pentru antreprenori sau pentru specialistii HR este reprezentat de realizarea ofertei de angajare, mai ales in contextul in care un salariat va fi obligatoriu incepand cu 2023 pentru microintreprinderi. Prin urmare, in articolul de astazi voi incerca sa iti ofer raspuns la principalele intrebari ce vizeaza aceasta tema.

Ce reprezinta oferta de angajare?

Oferta de angajare este acel document in care sunt mentionate toate aspectele relevante cu privire la postul pentru care o companie a derulat un proces de recrutare si pe care le-a negociat, in prealabil, cu candidatul sau candidatii selectati.”

Este obligatoriu pentru angajator sa realizeze o oferta de angajare?

Avand in vedere faptul ca nici in Codul Muncii si nici in alt act normativ nu exista mentiuni privind obligativitatea intocmirii si transmiterii unei oferte anterior angajarii, aceasta decizie ramane la latitudinea fiecarei companii in parte. Societatile medii si mari aleg sa transmit oferta in scris, anterior incheierii contractului de munca, tocmai pentru a pune accent pe transparenta procesului de angajare si a evita potentialele conflicte ulterioare. Companiile mai mici aleg sa transmita, de obicei, in timpul interviului elementele esentiale care vor fi incluse in contractul de munca. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in Art. 17 din Codul Muncii, exista obligatia de informare care cade in sarcina angajatorului.

Conform acestui articol, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice”. Obligatia de informare cade in sarcina angajatorului pe intreaga perioada a procesului de recrutare, dar si ulterior momentului incheierii contractului de munca.

Care este valoarea juridica a ofertei de angajare si ce trebuie sa contina oferta de angajare?

Desi, asa cum am precizat, oferta de munca nu este reglementata de Codul Muncii, totusi, aceasta reprezinta rezultatul acordului de vointa dintre angajator si candidat, rezultat la care s-a ajuns in urma negocierilor din cadrul interviului.

Prin urmare, ea poate fi privita din perspectiva Art. 1888 din Codul Civil care stipuleaza faptul ca o oferta de a contracta trebuie sa contina suficiente elemente pentru formarea contractului si sa exprime intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii ei de catre destinatar.

Altfel, este foarte important ca oferta sa includă toate elementele considerate importante de catre compania angajatoare si care au fost discutate in prealabil cu candidatul. Printre acestea se numara:

 • Denumirea pozitiei pe care candidatul urmeaza sa o ocupe

 • Tipul contractului de munca ce urmeaza a fi incheiat (pe perioada determinata sau nedeterminata, part-time sau full-time, etc)

 • Descrierea pozitiei

 • Valoarea salariului brut/net

 • Alte beneficii care fac parte din pachetul salarial: tichete de masa, asigurare privata de sanatate, masina de serviciu, laptop, telefon mobil, etc.

 • Informatii cu privire la durata timpului de munca. a concediului de odihna, perioada de preaviz, locul si conditiile in care urmeaza sa se desfasoara activitatea, riscurile specifice postului, etc.

 • Data la care candidatul urmeaza sa inceapa activitatea

 • Data pana la care oferta de angajare este valabila

 • Informatii privind modul in care candidatul poate accepta oferta

 • Anexa in care sunt specificate documentele necesare in vederea angajarii.

Este foarte important ca oferta de angajare sa fie semnata si stampilata de catre companie si sa includa data la care a fost emisa. In cazul in care candidatul accepta oferta, ea trebuie sa fie semnata si de catre acesta, in calitate de viitor angajat.

Un alt aspect ce trebuie luat in calcul este faptul ca oferta este irevocabila in perioada ce curge intre momentul transmiterii ei si primirea unui raspuns din partea candidatului ori expirarea valabilitatii sale.

Ce se intampla dupa transmiterea ofertei de angajare?

In cele mai multe situatii, oferta de angajare se concretizeaza prin incheierea unui contract individual de munca. Conform Art. 10 din Codul Muncii acesta reprezinta „contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.

Totusi, exista si situatii in care oferta de munca nu se concretizeaza in incheierea unui CIM:

 • Candidatul refuza oferta de angajare

 • Candidatul incearca sa negocieze oferta, insa angajatorul nu este de acord cu cerintele suplimentare si refuza sa mai incheie CIM

 • Desi candidatul accepta oferta de angajare in termenul specificat, angajatorul nu mai doreste sa incheie CIM.

In cazul in care angajatorul nu mai doreste sa incheie contractual de munca dupa acceptarea ofertei de angajare, ori candidatul se razgandeste dupa acceptare, se ia in calcul atragerea raspunderii civile delictuale a ofertantului sau beneficiarului.

Un avocat specializat in dreptul muncii te poate ajuta sa realizezi in mod corect o oferta de angajare, un contract individual de munca in baza acesteia si sa preintampini eventualele conflicte.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate