Accesul salariatilor in Revisal – plus si inovatie pentru actualii si fostii angajati6 iulie 2022

Ce este si ce cuprinde REVISAL?

Registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) este o aplicatie care se completeaza si se transmite de catre angajator Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), in ordinea angajarii personalului.

Registrul cuprinde detalii importante prin care se identifica parcursul salariatilor in cadrul firmelor: data angajarii, functia ocupata, studiile absolvite, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile, precum si cuantumul acestora, cauzele pentru care s-a dispus suspendarea contractului individual de munca si data incetarii.

Cum si cand vor putea angajatii sa aiba acces la datele din REVISAL?

S-a constatat utila manifestarea unei atentii deosebite asupra legaturii dintre angajator si salariati in cadrul raporturilor de munca. In acest sens, un mare plus pentru salariati si fosti angajati il reprezinta accesul online la REVISAL.

La data de 26 mai 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 144/2022 care vine in completarea Codului Muncii, astfel:

  • Se permite accesul online, in vederea obtinerii datelor care ii privesc, tuturor angajatilor/ fostilor angajati.

  • Dreptul de acces ofera posibilitatea acestora de a vizualiza, descarca si tipari informatii utile in scop personal sau in interes profesional.

Fiind vorba despre noi modificari in legislatie, marea majoritate a angajatilor sau celor care au avut acest statut se intreaba despre modul de accesare si procedura prin care pot intra in posesia informatiilor ce tin de parcursul profesional.

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare privind Procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor.

Asadar, angajatii sau fostii angajati trebuie sa se adreseze ITM pentru obtinerea numelui de utilizator si a parolei (personal sau prin email, daca detin semnatura electronica).

Dreptul de acces consta in vizualizarea, descarcarea si tiparirea datelor, precum si generarea online si descarcarea unui extras din registru.

Momentan inca nu este implementat acest sistem de acces online, iar pana la data la care angajatii vor avea acces efectiv, ITM-urile au obligatia sa elibereze angajatilor/ fostilor salariati, la solicitarea scrisa a acestora, un extras din Revisal.

Cum poti dovedi vechimea in munca?

Vechimea in munca poate fi dovedita si cu extrasul din Revisal generat online asumat de angajator prin semnatura, care atesta activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, conform documentelor detinute de angajator.

Digitalizarea si tehnologia sunt viitorul unei societati mai organizate decat aceea cu care am fost obisnuiti pana acum. Astfel, accesul salariatilor in Revisal prezinta numeroase avantaje. Putem aminti despre identificarea la timp a neregulilor privind conditiile de angajare cunoscute de salariat in raport cu cele specificate in registrul general de evidenta a salariatilor.

Accesul angajatilor in Revisal va preveni, de asemenea, si aglomeratiile la ghisee sau timpul indelungat petrecut asteptand. Un astfel de sistem online va permite tuturor celor interesati obtinerea informatiilor privind activitatea profesionala intr-un timp extrem de scurt.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate