Stimulentul de insertie – ce noutati prevede legea?12 aprilie 2021

Parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului care decid sa revina la munca inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni pot beneficia de un stimulent de insertie mai mare. Incepand cu data de 8 aprilie 2021, au intrat in vigoare dispozitii legale privind stimulentul de insertie, prin Ordonanta de urgenta nr. 26/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Totodata, pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara, si parintii care in ultimele 12 luni au beneficiat de indemnizatia lunara de somaj acordata in cazul intreruperii activitatii angajatorului sau reducerii timpului de munca (este vorba despre indemnizatia prevazuta la art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, si/sau de prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020).

Care este cuantumul stimulentului de insertie?

Ca o noutate, legea prevede o facilitate pentru parintii care se intorc la munca inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni. Potrivit noilor prevederi legale, cuantumul stimulentului de insertie se acorda dupa cum urmeaza:

  • in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;

  • in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

Pe ce perioada se acorda stimulentul de insertie?

Stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati. In plus, parintii care au finalizat concediul pentru cresterea copilului si care obtin venituri beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

Care sunt conditiile necesare pentru a beneficia de stimulentul de insertie?

Drepturile banesti privind stimulentul de insertie se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:

  • este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

  • are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

  • locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Ce se intampla daca parintele nu mai locuieste in Romania? Poate beneficia in continuare de stimulentul de insertie?

Conditia privind locuinta in Romania mentionata mai sus se considera indeplinita si in situatia in care dupa stabilirea dreptului, persoana indreptatita, impreuna cu copilul pentru care se stabileste dreptul, isi stabileste temporar resedinta in alta tara. Ce inseamna temporar? Temporar inseamna pentru o perioada de pana la 6 luni pe an. In alte cuvinte, dupa ce cererea privind acordarea stimulentului de insertie a fost aprobata, parintele respectiv poate merge sa lucreze in strainatate pentru cel mult 6 luni pe an, timp in care va primi in continuare stimulentul de insertie. Daca aceasta perioada de 6 luni este depasita, se va pierde stimulentul de insertie.

Care sunt pasii de urmat pentru a incasa stimulentul de insertie?

Parintele care doreste sa se intoarca la munca are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de a reveni la munca. Totodata, stimulentul de insertie va fi acordat daca cererea este depusa la primarie in termen de 30 de zile de la data realizarii veniturilor supuse impozitului.

Ce documente trebuie depuse pentru stimulentul de insertie?

  • cerere privind acordarea stimulentului de insertie;

  • copie act de identitate al solicitantului si certificat de nastere al copilului;

  • dovada privind veniturile realizate;

  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Pentru intrebari despre serviciile noastre si pentru evaluarea initiala pro bono a aspectelor de natura juridica......ne puteti contacta prin formularul de mai jos si va vom raspunde in cel mai scurt timp:

Telefon:
0737.376.247

Copyright © Andreea Rainer - Cabinet de Avocat. Toate drepturile rezervate. || Termeni si conditii || Politica de confidentialitate